Motion till riksdagen
2017/18:4138
av Jens Holm m.fl. (V)

med anledning av prop. 2017/18:229 Miljöinformation om drivmedel


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer ska få meddela föreskrifter om att den som bedriver en verksamhet som tillhandahåller ett drivmedel är skyldig att informera konsumenter vid drivmedlets påfyllnadsplats om dess utsläpp av växthusgaser och andra förhållanden, inklusive dess råvaror och ursprungsländer, som har betydelse för en bedömning av drivmedlets sociala och miljömässiga påverkan, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Bakgrund

I propositionen föreslås att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om att den som bedriver verksamhet med att tillhandahålla ett flytande eller gasformigt drivmedel är skyldig att informera konsumenter om drivmedlets utsläpp av växthusgaser och andra förhållanden som har betydelse för att bedöma drivmedlets miljöpåverkan. Bestämmelsen ska även omfatta den som tillhandahåller ett flytande eller gasformigt drivmedel och samtidigt tillhandahåller el som drivmedel. Bestämmelserna ska träda i kraft den 1 januari 2019.

Miljöinformation bör inkludera ursprungsland

Vänsterpartiet välkomnar att regeringen nu äntligen lägger förslag till riksdagen om att medborgarna ska få rätt till information om drivmedlets klimat- och miljöpåverkan vid tankning. I en följdmotion till propositionen Gemensamma standarder vid utbyggnad av infrastrukturen för alternativa drivmedel föreslog Vänsterpartiet 2016 en sådan inriktning. Det finns dock otydligheter i denna proposition när det gäller huruvida skyldigheter kommer att införas med krav på att informationen även ska inbegripa ursprungsland, vilket vi föreslog i vår motion 2016. Det finns även otydlighet i propositionen gällande krav på att informationen ska finnas tillgänglig vid själva tankstationen och att även information om råvaror ingår. Vi anser att detta är av stor betydelse. Att inkludera ursprungsmärkning och råvaror i miljöinformationen om drivmedlet ger möjligheter för bilister att t.ex. av hållbarhetsskäl undvika bränslen vid tankstationen från länder där vi vet att den sociala hållbarheten brister. Detta skulle ge konsumenterna ökad möjlighet att välja önskvärt drivmedel och förmodligen även stärka förutsättningarna för ökad nationell försörjningsgrad av drivmedel.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer ska få meddela föreskrifter om att den som bedriver en verksamhet med att tillhandahålla ett drivmedel är skyldig att informera konsumenter vid drivmedlets påfyllnadsplats om dess utsläpp av växthusgaser och andra förhållanden, inkluderande dess råvaror och ursprungsländer, som har betydelse för att bedöma drivmedlets sociala och miljömässiga påverkan. Detta bör riksdagen ställa sig bakom och ge regeringen till känna.

 

 

Jens Holm (V)

 

Lotta Johnsson Fornarve (V)

Amineh Kakabaveh (V)

Birger Lahti (V)

Yasmine Posio Nilsson (V)

Håkan Svenneling (V)