Motion till riksdagen
2017/18:4104
av Jonas Millard och Fredrik Eriksson (båda SD)

med anledning av prop. 2017/18:199 En stärkt minoritetspolitik


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår propositionen i den del den avser utträde ur förvaltningsområden.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om utträde ur förvaltningsområden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverigedemokraterna motsätter sig inte propositionen som helhet men hade valt att formulera sig annorlunda. Vi kommer att ge uttryck för detta i ett särskilt yttrande när förslagen väl behandlas i ett betänkande.

Vi motsätter oss däremot regeringens förslag om att regeringen ska godkänna en kommuns önskan att utträda ur ett förvaltningsområde endast om det finns synnerliga skäl för detta. Regeringen anför att det inte bör vara möjligt att utträda ut förvaltningsområdet om de politiska majoritetsförhållandena i kommunen skiftar. Detta menar vi går vida utöver vad som stadgas i 14 kap. 3 § regeringsformen, nämligen att en inskränkning i den kommunala självstyrelsen inte bör gå utöver vad som är nödvändigt med hänsyn till de ändamål som har föranlett den. Regeringens förslag bör därför avslås i denna del och riksdagen bör istället anta propositionen utan den restriktion som regeringen föreslår.

 

 

Jonas Millard (SD)

Fredrik Eriksson (SD)