Motion till riksdagen
2017/18:4081
av Vasiliki Tsouplaki m.fl. (V)

med anledning av prop. 2017/18:164 En kommunal kulturskola för framtiden – en strategi för de statliga insatserna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utreda hur ett statligt ansvar för utbildningen av ledare för kulturskolan kan utformas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vänsterpartiet välkomnar regeringens förslag till strategi för de statliga insatserna avseende en kommunal kulturskola för framtiden. Vi står bakom de förslag som lämnas i propositionen men saknar frågan om statens ansvar för utbildningen av kulturskolechefer. Det är mycket viktigt att såväl de pedagoger som arbetar i verksamheten är utbildade och har kompetens inom sina verksamhetsområden som att de som leder hela verksamheten har eller ges möjlighet att tillägna sig erforderlig kompetens. För mindre kommuner kan exempelvis kostnaden för en utbildning motsvarande rektorsutbildning vara betungande och bidra till att frågan inte prioriteras högt. Vi vill därför att det utreds vilken roll staten ska ha för att stärka förutsättningarna för utbildning av ledare inom kulturskolan samt hur ett sådant ansvar konkret kan utformas.

Regeringen bör utreda hur ett statligt ansvar för utbildningen av ledare för kulturskolan kan utformas. Detta bör riksdagen ställa sig bakom och ge regeringen till känna.

 

 

Vasiliki Tsouplaki (V)

 

Nooshi Dadgostar (V)

Hamza Demir (V)

Maj Karlsson (V)

Karin Rågsjö (V)

Linda Snecker (V)

Mia Sydow Mölleby (V)