Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om åtgärder för att framtidssäkra samhällets alarmeringstjänst genom att satsa på teknik, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
I sin regeringsförklaring utlovade statsminister Stefan Löfven en ny satsning på rättssamhället, bland annat ska 111 miljoner kronor gå till SOS Alarm för att förkorta svarstiderna. Att tillföra resurser för att anställa SOS-operatörer är viktigt. Men för att vi ska kunna rädda så många liv som möjligt måste samhällets alarmeringstjänst också följa med i den tekniska utvecklingen. Lagändringen för positionering vid utskick av VMA, som trädde i kraft i juli, var ett viktigt steg i rätt riktning, men det finns fortfarande många områden där alarmeringstjänsten begränsas av omodern lagstiftning eller bristande möjligheter till utvecklingsarbete.
Ett exempel är positionering. I dag kan vi beställa taxi eller pizza direkt till den kvadratmeter där vi befinner oss utan att behöva ange adress. Men då vi ringer 112 kan inte SOS-operatören se vår position, utan bara närmaste telemast, på grund av omodern lagstiftning. Detta leder till att SOS-operatörer måste genomsöka stora områden för att hitta hjälpsökande i till exempel skogen eller skärgården, i situationer då varje sekund kan innebära skillnad mellan liv och död. Vi måste ge SOS Alarm rätt att positionera hjälpsökande som ringer 112. I en nödsituation bör möjligheten att få snabb hjälp väga tyngre än den personliga integriteten.
Det som vi i dag ser som ett nödsamtal, telefonsamtalet till 112, förändras snabbt. Redan i dag har till exempel moderna bilar kapacitet för att vid en trafikolycka larma en extern aktör, meddela vilka krockkuddar som har utlösts, hur många passagerare som sitter i bilen med mera. I framtiden kommer din pacemaker kunna larma när du får hjärtstopp. Automatlarm från denna typ av sensorer öppnar helt nya möjligheter att kunna rädda liv. Att inte satsa på denna utveckling skulle vara ett stort misstag. Modern teknik måste ses som en grundförutsättning och inte som en satsning utöver den ordinarie verksamheten. Detta bör återspeglas i de statliga anslagen till samhällets alarmeringstjänst.
Just nu pågår en utredning av Sveriges alarmeringstjänst. Framtidssäkrad teknik bör vara centralt i denna utredning och i det lagförslag som senare når riksdagen.
Maria Weimer (L) |
|