Riksdagen antar förslaget till lag om ändring i utlänningslagen (2005:716) med den ändringen att 9 kap. 14 § andra stycket utgår.
Regeringen föreslår i propositionen att Polismyndigheten får utökade möjligheter att genomföra inspektioner på arbetsplatser för att kontrollera att arbetsgivare inte har anställda som saknar rätt att vistas eller arbeta i Sverige. Arbetsplatsinspektionerna ska begränsas till branscher där Polismyndigheten har bedömt att det finns en särskild risk för sådana anställningar. Inspektioner får endast genomföras inom verksamhetssektorer som är identifierade som risksektorer i enlighet med artikel 14 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/52/EG av den 18 juni 2009 om minimistandarder för sanktioner och åtgärder mot arbetsgivare för tredjelandsmedborgare som vistas olagligt, det s.k. sanktionsdirektivet.
Sverigedemokraterna välkomnar regeringens ambition om att utöka möjligheterna till arbetsplatsinspektioner. Det är ett stort steg i rätt riktning för att komma åt problematiken med utlänningar som vistas eller arbetar illegalt i Sverige såväl som de arbetsgivare vilka utnyttjar illegal arbetskraft.
Sverigedemokraterna har dock några invändningar. I och med att Polismyndigheten föreslås förhålla sig till Europaparlamentets sanktionsdirektiv är de inte fria att själva bestämma inom vilka sektorer inspektioner får genomföras. Maktförskjutningen inom en sådan här stor fråga från Sverige till EU är oroväckande och värd att uppmärksamma. En annan invändning rör det faktum att förslaget över huvud taget begränsar möjligheten till arbetsplatsinspektioner branschmässigt. Sveriges advokatsamfund påpekar att det skickar märkliga signaler till de övriga branscherna om Polismyndigheten pekar ut enskilda branscher som oseriösa och under utökade kontroller. Vi vill poängtera att detta ger oseriösa arbetsgivare möjlighet att skifta bransch. Branschuppdelningen riskerar vidare att ta onödig byråkratisk tid inom Polismyndigheten som måste avvakta med inspektioner tills branscher valts ut. Samtidigt riskeras att vissa arbetsgivare missas om kravet på att identifiera hela branscher kvarstår, i stället för att kunna göra inspektioner utefter uppkommen misstanke. I vår mening bör polisen kunna allokera sina resurser optimalt utan att fatta förhandsbeslut om var detta bör ske. Mellansteget med branschidentifieringar bör därför avskaffas.
Paula Bieler (SD) |
|
Jennie Åfeldt (SD) |
Linus Bylund (SD) |
Heidi Karlsson (SD) |
Julia Kronlid (SD) |