Motion till riksdagen
2017/18:4030
av Stefan Jakobsson och Robert Stenkvist (båda SD)

med anledning av prop. 2017/18:184 Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår proposition 2017/18:184.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att öka möjligheterna för elever att läsa in högskolebehörighet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

  1. Att göra gymnasiala yrkesskolan högskoleförberedande är fel väg att gå. Det är i huvudsak samhälleliga faktorer och ett nedvärderande synsätt som undergrävt prestigen för praktiska yrken och yrkesgymnasium. Det är detta samhällsparadigm som måste bekämpas. Självklart ska man kunna välja att läsa in högskolebehörighet, och denna möjlighet bör underlättas. Samhället är i starkt behov av vissa praktiska hantverksyrken där även lönen är tämligen god. Att vi inte lyckas få fler att börja på praktiska utbildningar är ett stort, samhällsskadligt misslyckande. Att göra den obligatorisk högskoleförberedande avhjälper dock inte detta allvarliga problem.
  2. På kort sikt måste vi öka möjligheterna att välja högskoleförberedande kurser för de elever som vill göra detta; därför är det kontraproduktivt att införa ett estetiskt ämne på yrkesgymnasium. Vi avslår därför bestämt införandet av obligatoriskt estetiskt ämne i gymnasiet. Det är i och för sig lovvärt att låta ett estetiskt ämne ingå bland de gymnasiegemensamma ämnena men fokus i den svenska skolan måste i nuläget vara att läsa kärnämnen och andra nödvändiga ämnen. För yrkesgymnasium är det t.ex. prioriterat att eleverna får möjlighet att läsa in högskolebehörighet för de som vill göra detta. I regeringens proposition föreslås t.ex. att yrkesprogrammen ska ge högskolebehörighet, vilket kommer att göra schemat mycket pressat för eleverna. Eleverna på yrkesprogrammen föreslås läsa utökade kurser i svenska och engelska utan att tiden för gymnasiestudierna utökas, och att då införa ett obligatoriskt estetiskt ämne är inte rimligt. Likaså anser vi att nuvarande omfattning på gymnasiearbetet ska fortsätta att gälla.
  3. Vi vill också som Skolverket föreslår utöka det individuella valet med ytterligare 100 poäng, där eleverna kan läsa in högskolebehörighet. Det skulle enligt flera remissinstanser underlätta väsentligt för de elever på yrkesgymnasium som vill läsa in högskolebehörighet på yrkesgymnasium.

 

 

Stefan Jakobsson (SD)

Robert Stenkvist (SD)