Motion till riksdagen
2017/18:3986
av Martin Kinnunen och Runar Filper (båda SD)

med anledning av prop. 2017/18:87 Åsnens nationalpark


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skogen i Åsnens nationalpark ska kunna skötas i enlighet med gällande lagstiftning, i synnerhet då 6 kap. skogsvårdslagen, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige har vi ett relativt väl fungerande system där stora arealer frivilligt avsätts av skogsägarna själva. Detta system vill vi i Sverigedemokraterna värna och utveckla i harmoni med skogsägarnas intressen. Utgångspunkten bör i princip vara att vi ska ta skogens värde till vara. Det gäller alltså både skogen som biologisk tillgång och som råvarubas.

Vi ska alltså av olika skäl freda vissa områden från avverkning och balansera miljömål med produktionsmål. Detta synsätt har betydelse inte minst för landsbygden, där både turism och skogsindustri genererar arbetstillfällen. Dessutom ger skogen möjligheter för en aktiv fritid för landsbygdens befolkning.

Vi i Sverigedemokraterna skriver i princip under på behovet av att värna skyddsvärda biotoper och freda vissa skogsarealer från avverkning. Samtidigt ser vi med viss oro på regeringens ambitioner att ytterligare undanta enorma arealer produktiv skogsmark, upp till en och en halv miljon hektar. Den totala kostnaden för detta låter sig svårligen beräknas eftersom markpriserna varierar, men rör sig i storleksordningen kring 100 miljarder i reservatsbildning för skog.

För övrigt uppstår en indirekt kostnad när produktiv skogsmark tas ur bruk, vilket i slutändan blir en ekonomisk förlust för hela samhället. Sverigedemokraterna prioriterar skötsel av redan skyddade områden framför alltför omfattande nya inköp. Många naturreservat sköts inte i dag i enlighet med sina skötselplaner, och det finns då t.ex. ökad risk för att problem med skadedjur kan sprida sig till intilliggande skogsfastigheter.

För övrigt uppstår en indirekt kostnad när produktiv skogsmark tas ur bruk, vilket i slutändan blir en ekonomisk förlust för hela samhället. Sverigedemokraterna prioriterar skötsel av redan skyddade områden framför omfattande nya reservatsbildningar.

Skadedjursangrepp

I de föreskrifter som i dag föreligger för Åsundets nationalpark får man vare sig avverka eller på annat sätt skada levande eller döda träd eller buskar, upparbeta vindfällen, ta frö, så, plantera eller vidta någon skogsbruks- eller skogsvårdsåtgärd.

När skogsbruk förbjuds i nationalparker finns det en stor risk för att skadedjursangreppen i skogen kan öka, t.ex. efter stormar och stormfällning, och sedan sprida sig till angränsande fastigheter. Det bör därför i skötselföreskrifterna framgå att skogen ska kunna skötas i enlighet med gällande lagstiftning, i synnerhet då 6 kap. skogsvårdslagen.

 

 

Martin Kinnunen (SD)

Runar Filper (SD)