Lagförslaget innebär ett förtydligande som understryker att det är personen med funktionsnedsättning som ska kunna ansöka om bostadsanpassningsbidrag, oavsett om vederbörande äger bostaden eller är nyttjanderättshavare.
Det förhåller sig på liknande sätt med insatser inom personlig assistans enligt LSS – lagen om personlig assistans. Den som är i behov av åtgärder kan välja att bli egen arbetsgivare eller köpa assistans genom en anordnare och få ersättning för det. Vid en funktionsnedsättning som innebär insatser av flera personer under stor del av dygnet i den egna bostaden, menar vi att det kan vara motiverat att även ha rätt att beviljas bidrag för anordnande av vissa utrymmen åt de personer som anlitats för att utföra assistansen. Det kan handla om ett litet personalutrymme, kanske med tillgång till egen toalett och kokmöjligheter, avskilt från den assistansberättigade och dess familj.
Redan i dag lämnar vissa kommuner bidrag för sådana integritetsskapande åtgärder, men kommunsektorn upplever samtidigt en osäkerhet kring hur ärenden ska bedömas. Boverket föreslår att bidrag ska kunna utbetalas för vissa åtgärder för att underlätta för sökande vars hem också är en arbetsplats. Regeringen avvisar detta, och därmed uppstår en risk att kommuner som i dag ger denna typ av stöd kommer att avslå framtida ansökningar med hänvisning till regeringens agerande. Vår uppfattning är att om en åtgärd är möjlig ska den kunna beviljas och utföras.
Att iordningsställa ett utrymme för assistanspersonal i hemmet underlättar för de anställda inom personlig assistans. Det ger dem möjlighet att dra sig undan vid raster, förbättrar deras möjlighet att utföra stödinsatser under nattvilan osv. Det är olämpligt ur integritetssynpunkt att dela på bostadsutrymmen hemma hos den assistansberättigade, kanske 24 timmar om dygnet, sju dagar per vecka, året om. I de fall en sådan åtgärd på den sökandes initiativ genomförts genom ombyggnad i bostaden är det i dag inte berättigat till bidrag för bostadsanpassning. Vår mening är att bostadsanpassning på det sätt som anförs kan öka kvaliteten i utförandet av åtgärderna inom LSS och bidra till att förbättra samarbetet mellan assistenterna, personerna som omfattats av dessa och deras anhöriga. I de fall den assistansberättigade vill vara i fred men behöver ha sin assistent inom räckhåll behöver personalen ha andra utrymmen att gå till än köket, tv-soffan eller något annat av familjens utrymmen.
Bostadsanpassningsbidrag ska kunna ges för åtgärder för att möjliggöra rehabilitering, funktionsträning och sjukvård för en person med funktionsnedsättning samt för åtgärder som gör det möjligt för den funktionsnedsatta att utöva hobbyverksamhet. Många hobbyverksamheter som exempelvis e-sport är internetbaserade, och uppkoppling är allt viktigare för att ta del av samhällsliv och för att kommunicera med andra människor.
Dessutom kan en skada eller sjukdom ändra förutsättningarna så att digital uppkoppling blir ett villkor för att klara vårdinsatser, hålla kontakt med sjukvård, anhöriga och samhälle samt kunna ordna med trygghetslarm.
I allt fler hushåll är tillgång till bredband självklart. Men ännu finns det platser som inte har tillgång till fiber, även om utbygganden sker snabbt. Det finns emellertid personer som, av t.ex. ekonomiska skäl, saknar förutsättningar att koppla upp sitt hem. Vi menar att Boverkets förslag och regeringens proposition inte berör behovet av bredbandsinstallationer tillräckligt. Därtill anser vi att bostadsanpassningsbidrag för bredbandsanslutning bör utredas för de hushåll som saknar detta.
Ola Johansson (C) |
|