Motion till riksdagen
2017/18:3975
av Stefan Jakobsson och Robert Stenkvist (båda SD)

med anledning av skr. 2017/18:84 Riksrevisionens rapport om karriärstegsreformen och lärarlönelyftet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Lärarlönelyftet bör omfatta alla legitimerade lärare och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skapa en uppsättning gemensamma kriterier som bedömningsgrund för karriärstegsreformen och Lärarlönelyftet och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att genom utredningen Bättre skola genom mer attraktiva skolprofessioner utreda ändringar i regelverket för Lärarlönelyftet och karriärstegsreformen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Möjligheter till karriär och högre lön för lärarna var nödvändiga reformer inom skolan för att få bra lärare att stanna kvar i yrket men framför allt för att locka duktig arbetskraft till läraryrket. I andra nordiska länder söker de med högst betyg läraryrket medan det i vårt land snarast är tvärtom. Detta är en i längden ohållbar situation om vi vill förbättra våra resultat i alla de internationella undersökningar vi under den senaste tiden presterat sämre och sämre. Att genomföra reformer för att öka läraryrkets attraktivitet var och är nödvändigt.

Vi har som bekant ett eget förslag till karriärstege för lärarkåren, men Riksrevisionens rekommendationer är enligt vårt förmenande ett steg i den riktning vi själva pekade ut. Därför vill vi att regeringen genomför reformer av lärarlönelyftet i enlighet med Riksrevisionens rekommendationer, innebärande att låta samtliga legitimerade lärare omfattas av lärarlönelyftet för att bl.a. motverka splittring inom lärarkåren. Självklart ska alla lönepåslag vara differentierade.  

Vi vill också att regeringen skapar en gemensam uppsättning kriterier för att bedöma lärarnas prestationer och kvalifikationer gällande både för karriärstegsreformen och lärarlönelyftet för att öka acceptansen för reformen.

För att skapa hållbara regler där konsekvenserna av regelverket analyseras vill vi att regeringen låter utredningen Bättre skola utreda hur regelverket och reformerna i stort ska utformas. Väljer regeringen att tillsätta en ny snabbutredning så anser vi det också vara en framkomlig väg.

 

 

Stefan Jakobsson (SD)

Robert Stenkvist (SD)