Motion till riksdagen
2017/18:3936
av Jonas Millard och Fredrik Eriksson (båda SD)

med anledning av prop. 2017/18:38 Snabbare omval


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om gemensam valsedel och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är ett land med förhållandevis lång demokratisk historia. Detta innebär att medvetenheten om våra demokratiska fri- och rättigheter kan betraktas som relativt högt hos vår befolkning.

Det är också tack vare vår demokratiska historia, tillsammans med vår befolknings politiska medvetenhet, sett ur internationellt perspektiv som vi kan stoltsera med ett så högt valdeltagande.

Tyvärr förekommer det alltjämt valfusk. I närtid finns det exempel på övertramp som varit så stora att det till och med lett till nyval. Ett vanligt förekommande fusk är att valsedlar försvinner, eller att valsedlar från ett parti placeras ovanpå ett annat partis valsedlar. Det finns också exempel på hur brevbärare slängt valsedlar och valmaterial i protest för att de inte sympatiserar med innehållet.

Vi välkomnar därför de slutsatser regeringen dragit i propositionen, i synnerhet att man inte avser att gå vidare med oskicket att placera valsedlarna bakom valskärmarna då detta i än högre grad inbjuder till att demokratimotståndare då har möjlighet att sabotera eller manipulera valsedlarna.

Mycket av fusket skulle kunna åtgärdas ganska enkelt genom att alla partier som sitter i Sveriges riksdag delar på en gemensam valsedel. Möjligheten som finns i dag att rösta på vem man vill av partiets kandidater, kan kvarstå genom att man exempelvis upplåter valsedelns baksida till detta.

Exakt hur systemet med en gemensam valsedel ska utformas i praktiken är en öppen fråga som bör utredas för att sedan implementeras. Detta vill vi ge regeringen till känna.