Motion till riksdagen
2017/18:3922
av Johanna Jönsson (C)

med anledning av skr. 2017/18:33 Riksrevisionens rapport om kommunersättningar för migration och integration


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för mer av schabloniserade bidrag till kommunerna utan ansökningskrav och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Riksrevisionen har granskat det statliga systemet för ersättning till kommuner inom migrations- och integrationsområdet. Staten ersätter kommunerna för kostnader för mottagande av asylsökande och nyanlända genom ett stort antal olika ersättningar, som också ökat kraftigt i storlek. Vad Riksrevisionen har granskat är om staten har utformat ersättningssystemet så att kommunernas ekonomiska och planeringsmässiga förutsätt­ningar är på plats.

Riksrevisionen konstaterar att det finns förutsättningar för att förbättra systemen och riktar ett antal uppmaningar till regeringen respektive Migrationsverket. Regeringen bör förtydliga vilka principer som ska gälla för kostnads­fördelningen, systematiskt följa upp kommunernas faktiska kostnader och se över avvägningen mellan träffsäkerhet och enkelhet för att förenkla även de delar av ersättningssystemet som inte omfattar ensam­kommande. Riksrevisionen menar att schablonersättningar bör användas i så hög utsträck­ning som möjligt, och flera andra ersättningar kan tas bort. Ansöknings­förfarandet bör tillämpas i mindre utsträckning.

Regeringen svarar på skrivelsen med att schabloniseringar av ersättningar för ensamkommande redan har ägt rum, och att ytterligare översyn av förändringar i ersättningssystemens utformning ska komma när Mottagandeutredningen presenterat sitt slutbetänkande.

Centerpartiet delar Riksrevisionens syn på att ansökningsförfaranden bör minimeras och att ersättningssystemen behöver ses över bredare. Här invänder inte heller regeringen. Men vi ser behov av betydligt större reformer av mottagandet och etableringen, och vill se ett större ansvar – med tillhörande finansiering – flyttas till kommunerna.

Första linjen i asylmottagandet är just Sveriges kommuner. Det är på asylboenden, i familjehem, på förskolor och grundskolor, sfi, vårdcentraler och HVB-hem mottagandet sker i praktiken. Många kommuner och landsting har en pressad situation och kämpar mot kostnadsökningar, stelbenta regler och fyrkantiga byråkratier för att kunna uppfylla vad som förväntas och krävs av dem.

Landets kommuner behöver en större långsiktighet i sitt arbete. Därför vill Center­partiet att etablerings­reformen dras tillbaka samtidigt som kommunerna övertar upp­draget att ta emot asylsökande. Syftet är att man redan från asylansökan ska kommun­placeras. Under asyltiden ska man då också kunna initiera etableringen lokalt. På detta sätt kan kommun­erna skaffa sig ett inflytande över anläggningsboendena som man hittills inte haft. Behovet av en bättre dialog mellan myndigheter och kommuner är alltjämt stort.

Migrationsverkets roll bör också renodlas till att omfatta asyl­­processen, samt till att utöva tillsyn för att upprätthålla kvaliteten i mot­tagandet. På så vis skapas förut­sätt­ningar för att korta Migrationsverkets hand­läggnings­tider och stärka kompetensen hos handläggarna. Ersättningen till kommunerna måste givetvis utformas så att den täcker kostnaderna för kommun­sektorns åtaganden. Migra­tions­verkets roll som tillsyns­myndighet ska dock innebära att brister i mottagandet med­för åtgärder och att ersätt­ningen kan sänkas för den kommun som inte levt upp till sitt ansvar. Till detta hör att tydliga krav på kvalitet och tillgång till sysselsättning, såsom utbildning eller praktik, ska ställas när asyl­boenden upphandlas.

Etableringsreformen, som flyttade ansvaret för nyanländas etablering i Sverige från kommunerna till Arbetsförmedlingen, har inte lett till de förbättringar som var syftet. Trots högre kostnader har andelen i arbete inte ökat. Etableringen på arbetsmarknaden är på en fortsatt låg nivå. Arbetsförmed­lingens misslyckande gör det nödvändigt att återigen ge kommunerna ansvaret för de nyanländas etablering. Därför föreslår Center­partiet att etableringsreformen dras tillbaka och att kommunerna får ansvaret för etableringen. Givetvis ska statens kostnader inte lämpas över på kommunerna, utan kostnaderna för nyanlända ska fortsatt täckas.

För att mer av schabloniseringar ska få ett reellt genomslag måste också regel­bördan för kommuner ses över. Det är på asylboenden, i familjehem, på förskolor och grund­skolor, sfi, vårdcentraler, HVB-hem, komvux och jobbtorg, och mycket mer, som mot­tagandet och etableringen sker i praktiken. Kommunerna måste få ett utrymme att utforma detta på bästa sätt. Regeringen borde brett se över vilka regler, krav och belastningar för kommunerna som kan minskas.

 

 

Johanna Jönsson (C)