Motion till riksdagen
2017/18:3906
av Stefan Jakobsson och Robert Stenkvist (båda SD)

med anledning av prop. 2017/18:18 Läsa, skriva, räkna – en åtgärdsgaranti


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår regeringens proposition 2017/18:18 Läsa, skriva, räkna – en åtgärdsgaranti.

Motivering

Syftet med den åtgärdsgaranti som föreslås i propositionen, dvs. att en elev som är i behov av stöd tidigt ska få detta utformat utifrån sitt behov, är mycket lovvärt.

Vi menar tillsammans med en rad remissinstanser att lagförslaget inte kommer få avsedd effekt så som det nu är utformat.

Vi befarar att införandet av åtgärdsgarantin kan bli ytterligare en pålaga som riskerar att bidra till en fokusering på processen och skapa mer administration i skolan. Vi anser att det fokuseras för mycket på processen, i stället för innehållet i undervisningen och stödåtgärderna. Detta kommer drabba eleverna negativt.

Vidare finns det redan i 3 kap. skollagen en skrivning om att det ska finnas specialpedagogisk kompetens i skolan.

Skolverket betonar i sitt remissvar att ”enligt Skolverket är det i nu gällande lagstiftning tydligt att eleverna har sådana rättigheter”.

Enligt förslaget ska garantin anses vara uppfylld om huvudmännen och skolorna har följt arbetsgången som beskrivs i bestämmelsen. Vi är kritiska till detta eftersom vi menar att det faktum att man följer en arbetsgång inte är en garanti för att tillräckligt med stöd och insatser finns till hands.

Vidare anser vi att den föreslagna åtgärdsgarantin kommer att kräva stora insatser för att motverka bristen på speciallärare och specialpedagoger.

Vi menar att risken finns för att implementeringen av åtgärdsgarantin inte kommer att lyckas om man inte kan anställa tillräckligt med personal med rätt kompetens.

Åtgärdsgarantin i sig är bra och intentionerna är goda. Så som den föreslagna garantin är formulerad är den tämligen tandlös eftersom det anses vara tillräckligt att man har följt den föreslagna processen för att garantin ska anses vara uppfylld. Vi menar att man i stället borde ha konstaterat att eleven i fråga som är i behov av stöd faktiskt har fått konkret hjälp och stöd utifrån sina behov. Vi delar därför Skolverkets ståndpunkt att mer stöd till huvudmän, rektorer, lärare och förskollärare vore att föredra framför ytterligare detaljreglering av processen för hur stöd ska ges.

Mot denna bakgrund avstyrker vi lagförslaget om en åtgärdsgaranti även om vi delar intentionerna avseende vikten av att sätta in stödet tidigt.

 

 

Stefan Jakobsson (SD)

Robert Stenkvist (SD)