Motion till riksdagen
2017/18:383
av Jesper Skalberg Karlsson (M)

Trygghetsboende


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att alla kommuner bör ges möjlighet att erbjuda trygghetsboende eller särskilt boende utan biståndsbedömning, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en äldreboendegaranti och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att införa ett krav på kommunerna att erbjuda valfrihet för äldre, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Sverige är ett av världens bästa länder att åldras i. Så ska det vara även i fortsättningen. Sverige ska vara ett land där alla blir sedda och hörda oavsett ålder och bakgrund. Att bli äldre ska inte behöva innebära att man plötsligt ingår i ett kollektiv där alla ses som lika – med precis samma behov och intressen.

Många äldre vill fortsätta bo kvar hemma. De vill inte plötsligt ingå i ett kollektiv där individuella behov och önskemål är mindre viktiga. Därför behövs alternativa boendeformer som utgår ifrån självständiga individers önskemål, intressen och behov. Ett boende representerar omsorg, trygghet och självständighet. Och för de allra flesta människor påverkar detta livskvaliteten i väldigt stor utsträckning. Det är tydligt att önskemålen ser väldigt olika ut och förändras även över tid.

För att stärka valfrihet och trygghet för Sveriges äldre bör tre reformer som rör äldres boendesituation prioriteras.

För det första bör kommunerna ges möjligheten att erbjuda trygghetsboende eller särskilt boende utan biståndsprövning. Sveriges kommuner har testat en rad olika modeller för att göra en förenklad biståndsbedömning. Däremot är rättsläget oklart och Socialstyrelsen har riktat kritik mot hur modellerna fungerat. En enklare och mer framkomlig väg är att se över och ta bort de lagliga hinder som gör att kommuner inte på frivillig väg kan bevilja dessa insatser. Det skulle göra övergången från boende i en kommun till en annan enklare, och minska oron för de äldre.

För det andra bör Sverige införa en äldreboendegaranti som säger att alla kommuner blir skyldiga att erbjuda plats i trygghetsboende för de som är över 85 år och har beviljats hemtjänst. Genom en sådan reform minskar otryggheten för de äldre som undrar och oroar sig över om det kommer att finnas plats för dem, den dag de behöver flytta hemifrån.

För det tredje bör staten ställa krav på kommunerna att erbjuda valfrihet för äldre. Ökade valmöjligheter är viktigt eftersom äldre inte är en homogen grupp där alla har samma behov och intressen. Det är också viktigt eftersom det säkerställer att man kan välja bort utövare som har otillräcklig kvalitet. En sådan kravställning kan ske genom LOV, upphandling eller ramavtal. Kort sagt är det orimligt att kommuner idag tillåts neka äldre sin valfrihet. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Jesper Skalberg Karlsson (M)