Motion till riksdagen
2017/18:376
av Nina Lundström (L)

Ridsport som friskvårdsförmån


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ridning som friskvårdsförmån och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ridsporten är Sveriges näst största idrott och engagerar inte minst många flickor och kvinnor, endast fotbollen är större baserat på LOK-stöd.  Det är den sjätte största sporten i Sverige totalt, sett till antal aktiva i idrott.  Ridsporten har högst andel kvinnor av alla Sveriges idrottsförbund och är en av de största sporterna för personer med funktionsnedsättning. Cirka 5 miljoner ridtimmar genomförs varje år på landets ridskolor och 90 % av Svenska Ridsportförbundets medlemmar är tjejer.

Hästen har en stor betydelse för många unga. Många av de flickor som har börjat vistas i ett stall tar allt större ansvar för djuren och för verksamheten. Det ger både rolig fritid, motion, bidrar till folkhälsan, arbete och erfarenhet av ledarskap. Trots denna viktiga aspekt ur ett jämställdhetsperspektiv finns det regelverk som inte gynnar ridsporten. I dag rider över en halvmiljon personer regelbundet och sporten är en folkrörelse som engagerar runt en miljon svenskar. Det handlar om rekreation men även tävling. Trots att ridsporten engagerar så många är det inte självklart med stöd och support. Det finns många skäl till att stödja och underlätta utvecklingen av hästsporten. Sporten ger människor förbättrad hälsa, livskvalitet, fysiskt och psykiskt välbefinnande. Genom att ge avdragsrätt för friskvård så skulle Sveriges ridsportsanläggningar kunna användas mer dagtid och därigenom möjligheterna till bättre och fler anläggningar utvecklas. Ridsporten bör jämställas med andra idrotter som personalvårdsförmån i skattelagstiftningen. Det är svårt att förstå att andra idrotter kan betraktas som friskvård medan den näst största, som framförallt har betydelse för kvinnor, är utesluten. Ridning faller utanför Skatteverkets definition av motion och friskvård. Trots goda effekter för kropp och hälsa. Ridsporten har visat sig vara effektiv i rehabiliteringsarbete med arbetsskador. Dagens friskvårdsstöd till anställda är därmed godtyckliga. Därför bör regeringen se över möjligheten att även ridning skall kunna omfattas av friskvårdsavdrag.  Utöver de hälsofrämjande effekterna kan hästsport fylla en viktig funktion för exempelvis personer med olika funktionsnedsättningar.

 

Nina Lundström (L)