Förslag till riksdagsbeslut
Det grova våldet har tilltagit och skjutningar och sprängningar har näst intill blivit vardagsmat i Malmö. Från att närmast ha varit ett storstadsfenomen har våld och oroligheter även kommit att prägla mindre orter. Antalet utanförskapsområden har ökat, liksom den organiserade brottsligheten. Skåne ska vara en trygg region att leva i, oavsett om man bor på Lindängen i Malmö, i centrala Simrishamn eller ute på landsbygden. Men för att detta ska kunna bli en realitet måste Skåne få mer resurser, och nya metoder för att stävja kriminaliteten måste prövas.
Det rapporteras ständigt, inte minst från landsbygden, att polisen har svårt att klara sitt uppdrag eller inte ens finns på plats. Sammanslagning av ledningscentraler, anmälningsupptagning och kommendering av poliser till andra delar av landet har gjort att viktig lokal- och personkännedom tappats. Flera skånska kommunpolitiker har kritiserat brister inom polisen och gett uttryck för en ökande otrygghet bland kommuninvånarna. Under sommaren har vi exempelvis kunnat läsa om hur kommunalråd i fyra kommuner på Österlen krävt lokalt stationerade poliser. Kommunalrådet i Tomelilla går till och med så långt att han menar att kommunen riskerar att bli ett laglöst land. Kommunalråden vill se lokala poliser med fokus på det förebyggande arbetet och som arbetar med att förmå unga att bryta det kriminella mönstret i ett tidigt stadium (SVT 16/6).
När människor känner att tryggheten krackelerar, när polisen inte kommer när man drabbas av brott, när utredningar läggs ner utan åtgärd, när man inte längre litar på att polisen kan garantera tryggheten, vänder man sig åt andra håll. Kommuner anlitar privata säkerhetsbolag. Medborgargarden kan komma att utvecklas om inget görs. Tilliten i samhället hotas.
I juni presenterades polisens nationella lägesbild av utvecklingen i utsatta områden. Totalt omfattas 61 områden i landet, varav 23 bedöms vara särskilt utsatta. Fyra områden i Skåne klassas av polisen som särskilt utsatta. Två av områdena i Skåne är nya i polisens sammanställning. Detta visar alltså en utveckling som går åt fel håll. Det är Karlslund i Landskrona och Nydala/Hermodsdal/Lindängen i Malmö. Sedan tidigare klassas Seved och Rosengård söder om Amiralsgatan som särskilt utsatta. Det här är områden där lag och ordning har satts ur spel till förmån för de kriminella nätverkens styre. Parallellsamhällen har vuxit fram.
I ytterligare fem områden i Skåne är situationen särskilt allvarlig och riskerar att förvärras om inget görs. Två områden i Helsingborg, ytterligare ett i Malmö och två i Kristianstad. Samtliga klassas i rapporten som utsatta områden.
Skåne – porten till kontinenten. En slogan i marknadsföringssyfte, men att ha flera portar till kontinenten, i form av hamnar och en bro, gör också Skåne extra sårbart för smuggling av människor, narkotika och illegala vapen. Gränspolisen i syd har tagit fram statistik där man jämför 2015 och 2016, med syfte att ge en fingervisning om hur många brottsärenden som upptäcks när man faktiskt är på plats på Lernacken vid brofästet. (Inre gränskontroller infördes nov 2015.)
Som exempel kan anges att polisen vid brofästet sett en ökning av de upptäckta narkotikabrotten från 26 till 136 mellan 2015 och 2016.
Sverige behöver intensifiera samverkan med Europol, Danmark och Tyskland för att, även vid ett slopande av de fasta gränskontrollerna, kunna motverka införseln av illegala vapen och narkotika, samt bekämpa människohandel.
Skåne är dessutom en port för utförsel av exempelvis stöldgods från Sverige. Tullen bör därför ges befogenhet att kontrollera misstänkt utförsel av varor som kan ha koppling till kriminalitet. Så bör ske vid hamnarna i Malmö, Helsingborg, Ystad och Trelleborg, samt vid brofästet.
För att öka tryggheten och återställa ordningen bör kommuner ges möjlighet att anställa kommunal polis som ett komplement till den nationella polisen.
Den kommunala polisen ska i första hand ha ett brottsförebyggande perspektiv genom hög synlighet och närvaro samt ett nära samarbete med skola samt sociala och andra lokala myndigheter. Den ska utgöra ett komplement till den nuvarande nationella Polismyndigheten och fokusera på de ”vardagsbrott” och ordningsstörningar som i dagsläget ofta bortprioriteras i verksamheten, men som har stor betydelse för vanliga människor. En polis som finns där och inte plötsligt kommenderas till andra delar av regionen. En särskild, kortare, utbildning för kommunala poliser bör inrättas. Låt Skåne gå före och utveckla en modell för kommunal polis.
Många av de grova brott som begåtts i Malmö under senare år har begåtts av ungdomar under 18 år. Unga människor med vapen, unga som efter att de begått ett brott är tillbaka ute på gatan innan polisen hunnit skriva färdigt sin rapport. Detta försvårar möjligheterna till uppklaring och sänder ut helt fel signaler till de unga i vårt samhälle. Idag försätts misstänkta på fri fot även vid relativt grova brott. Särskilt gäller detta ungdomar under 18 år där frigivning snarare är regel än undantag. Ungdomar i dessa åldrar används därför av äldre kriminella som sysslar med grov organiserad brottslighet. Samtidigt med att reglerna för häktning stramas upp måste antalet platser på LVU-hem bli fler och socialtjänstens insatser ske snabbare. Dessa unga kan dock bli föremål för förundersökning och åtal och deras sak prövas i tingsrätten i första instans. Handläggningen av dessa brottmål följer särskilda regler om skyndsamhet. Frihetsberövande i form av anhållande och häktning förekommer endast i ärenden som rör misstanke om mycket grova brott.
När det gäller unga under 15 år är de inte straffmyndiga och kan därför inte åtalas för brott oavsett brottets svårighetsgrad. Vid misstanke om brott överlämnas ärendet till socialtjänsten för fortsatt handläggning. Den tvångsåtgärd som då kan komma ifråga är ytterst omhändertagande med stöd av lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga. Socialtjänsten tar i dessa fall beslut som sedan prövas av förvaltningsrätten.
Under senare tid har det i ett antal ärenden uppstått tveksamheter kring gärningspersonens ålder, vilket i sig vållar frågor kring den fortsatta handläggningen. Den nuvarande uppdelningen mellan tingsrätt och förvaltningsrätt är därför olycklig av flera skäl. En bärande tanke vad gäller handläggningen av unga kriminella är att den ska ske skyndsamt och att det för den unge ska finnas en tydlig koppling mellan gärning och påföljd. Rättsväsendet lever idag inte upp till kraven i det avseendet. Likaså är uppdelningen mellan brottmålsdomstol och förvaltningsrätt problematisk. För att få bort vapnen från Malmös gator bör regeringen skyndsamt se över möjligheten att införa en särskild nationell satsning på Malmö innehållande vapenamnesti, såväl som en översyn av reglerna för anhållande och häktning vid vapeninnehav.
Avståndet är kort mellan grannstäderna Malmö och Köpenhamn, men den danska huvudstaden har lägre grad av kriminalitet. Skjutvapen är mindre vanliga, dödsskjutningarna är färre. Det är dags för Sveriges regering att på allvar ta reda på varför och våga dra lärdom av lyckade danska insatser för att stävja brottsligheten. Initiativ såsom dansk vapenlagstiftning och möjligheten till så kallat zonförbud är värda att titta närmre på.
Sofia Damm (KD) |
|