Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en översyn av utskottsorganisationen för att inrätta ett hållbarhetsutskott och tillkännager detta för riksdagsstyrelsen.
I FN:s internationella klimatpanels (IPCC) rapport om klimatförändringar konstateras att den globala uppvärmningen är ett obestridligt faktum och att människans påverkan på klimatet är tydlig. Det slås vidare fast att fortsatta utsläpp av växthusgaser kommer att resultera i ökad uppvärmning vilket ökar sannolikheten för omfattande och irreversibla effekter för människor och ekosystem. Det anges i rapporten att klimatförändringarnas risker kan begränsas men att detta kräver både omfattade uppsläppsminskningar av växthusgaser och anpassningsåtgärder.
IPCC:s slutsats är att de globala utsläppen måste börja minska inom det närmaste decenniet och att utsläppen måste avta med 40–70 procent till 2050 för att därefter fortsätta minska ner till noll eller t.o.m. negativa utsläpp någon gång mellan 2050 och 2100 för att det ska vara möjligt att begränsa den globala temperaturökningen till under två grader.
När det gäller internationellt klimatarbete har utskott i riksdagen konstaterat bl.a. att alla länder måste vidta åtgärder för att nå målet om högst två graders global temperaturökning jämfört med den förindustriella nivån. Sverige ska vara ledande i omställningen till ett samhälle med mycket låga utsläpp av växthusgaser och minska utsläppen av växthusgaser i den takt som behövs för en globalt hållbar utveckling.
En hållbar utveckling, och åtgärder mot global uppvärmning, ställer stora krav på att samhället bidrar till att hitta lösningar. Riksdagen spelar en viktig roll för att forma lagar och regler kring samhällets stora utmaningar. Allt vi människor gör har en inverkan på miljön på något sätt. Flera av riksdagens utskott hanterar hållbarhetsfrågor ur olika perspektiv. Men det finns inget utskott som tar ett helhetsansvar och håller samman hållbarhetsfrågorna. Möjligheten att inrätta ett hållbarhetsutskott i riksdagen bör utredas.
Nina Lundström (L) |
|