Motion till riksdagen
2017/18:350
av Thomas Finnborg (M)

Likvärdig kvalitet på medgivandeutredningar vid adoption


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över regelverket och lagstiftningen i syfte att få till mer likvärdiga medgivandeutredningar vid adoption och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För att kunna adoptera ett barn krävs det att man uppfyller vissa grundläggande regler och krav. Den som vill adoptera ska t.ex. ha fyllt 25 år och i de flesta fall inte vara över 45 år. Par som vill adoptera tillsammans måste vara gifta. Ensamstående kan också adoptera, men möjligheterna varierar. Barnens ursprungsländer har också olika regler om vem som får adoptera. Vissa länder har t.ex. krav på en högre utbildning och/eller en god hälsa.

För att gå vidare med en adoptionsansökan behövs även ett medgivande från hemkommunen. Innan utredningen startar måste man även gå en obligatorisk föräldrautbildning. Syftet med utbildningen är att ge deltagarna möjlighet att noga tänka igenom vad de tar för beslut och bli medvetna om den extra sårbarhet som det kan innebära för ett barn att vara adopterat.

Den som vill påbörja en medgivandeutredning för adoption lämnar därefter in en ansökan. För de som uppfyller grundkraven för att bli adoptivföräldrar gör socialtjänsten sedan en utförlig utredning för att bedöma möjligheterna att ta hand om ett barn. Barnets bästa måste nämligen alltid komma i första hand.

Eftersom en dåligt genomförd utredning kan minska en familjs chans att adoptera är det av största vikt att utredningarna håller en hög kvalitet. Lika viktigt är det att utredningarna är likvärdiga över hela landet.

Tyvärr har det visat sig att utredningarna ofta är av skiftande kvalitet. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har t.ex. uppmärksammat kommuner som brustit i kvalitet när det gäller medgivandeutredningar. IVO har också lyft fram det faktum att små kommuner ofta har svårt att hålla den höga kompetens som behövs inom området. Även adoptionsbyråer har påtalat att kvaliteten skiftar allt för mycket mellan olika kommuner och att det ibland saknas nödvändig kompetens.

För att inte undermåliga utredningar ska kunna påverka en familjs chans att få adoptera behöver vi därför se över regelverket och lagstiftningen i syfte att få till mer likvärdiga medgivandeutredningar som håller en hög kvalitet i hela landet.

 

Thomas Finnborg (M)