Motion till riksdagen
2017/18:3326
av Sten Bergheden (M)

Ökade polisiära vägkontroller mot den olagliga yrkestrafiken


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag om att ändra fördelningen av kontroller av kör- och vilotider hos förare/transportföretag mellan kontrollmyndigheterna och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att polisen om möjligt bör öka och prioritera vägkontrollerna mer för att få bort den olagliga trafiken och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Transportstyrelsen har nu arbetat med företagskontroller i ett antal år i syfte att förbättra efterlevnaden av kör- och vilotidsreglerna hos transportföretag. Tidigare skedde all kontroll av polisen. Målsättningen med den i grunden gällande EU-förordningen om förares kör- och vilotider är att harmonisera konkurrensvillkoren inom vägtransportsektorn, att förbättra arbetsförhållanden för förare och att öka trafiksäker­heten. Polisen arbetar med vägkontroller. Vardera parten svarar för halva kontroll­arbetet. Kontrollerna innefattar en undersökning kring hur de företag/förare som myndigheten har att kontrollera, efterlever de lagar och regler som finns rörande kör- och vilotider, färdskrivarens hantering m.m. Visar det sig i kontrollen att företaget brister i att följa gällande lagar och regler påförs förare böter eller transportföretaget sanktionsavgifter. Fusk med utrustning som används i syfte att sätta färdskrivaren ur spel blir allt vanligare. Allt från den enkla lösningen att använda andras förarkort (eller dubbla förarkort utfärdade i olika länder) till magneter som slår ut givarens signal. Detta fuskande ger möjlighet till närmast obegränsad körning, med mycket stora trafik­säkerhetsrisker som följd. Dessutom leder detta till orättvis konkurrens. Kontroller av förares kör- och vilotider måste i första hand komma åt denna typ av avancerat fusk. Gemensamt för de här uppräknade metoderna att fuska, är att de inte kan upptäckas vid företagskontroller. Därför bör kontrollverksamheten styras om, så att mer resurser tillförs vägkontrollen, där man har möjlighet att med hjälp av modern utrustning finna denna typ av grövre fusk, eller att ertappa fuskare under pågående brott. Reglerna ger möjlighet att låta 70 procent av kontrollerade dagsverken ske i samband med väg­kontroll, och 30 procent i samband med företagskontroll. Vid en omfördelning enligt ovan har då den kvarvarande företagskontrollen i Transportstyrelsens regi 30 procent av antalet dagsverken att kontrollera. Denna kontroll bör Transportstyrelsen göra i före­tagets lokaler och till grund för eventuellt utfärdande av sanktionsavgift bör ligga en värdering av om det finns brister i företagets planering och schemaläggning av förarnas arbete, om förarna får tillräcklig information och utbildning för att klara sitt arbete med att följa kör- och vilotidsreglerna samt om företaget uppfyller kraven på egenkontroll av att reglerna följs. Kontrollen skall således gå ut på en analys av hur verksamheten är uppbyggd och företagets åtgärder vid eventuella bristfälligheter. Därför bör regeringen återkomma med förslag till en förändrad fördelning av kontrollverksamheten mellan polisen och Transportstyrelsen, så att polisen kan svara för den maximala tillåtna delen om 70 procent av kontrollverksamheten av kör- och vilotider samt färdskrivare.

 

 

Sten Bergheden (M)