Motion till riksdagen
2017/18:3325
av Sten Bergheden (M)

Bostadstillägget till pensionärer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att tillsätta en förutsättningslös utredning om huruvida bostadstillägget till pensionärer kan följa bostadskostnadernas utveckling på ett bättre sätt än i dag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Att kunna bo väl är viktigt på äldre dagar, inte minst vad gäller bostadens och områdets tillgänglighet. Försämrad syn, behov av rollator eller andra besvär ska inte bli till hinder för god livskvalitet och självständighet bland äldre. Tillgängliga bostäder kan dessutom bidra till att minska vård- och omsorgskostnaderna och förhindra fallolyckor. I en del kommuner finns sådana bostäder, i andra är det brist på dem. Men ett mer generellt bekymmer är att tillgängliga bostäder ofta återfinns i det nyproducerade bostads­beståndet där kostnaderna inte sällan är som högst.

Ett pensionärshushålls ekonomiska förutsättningar spelar stor roll för möjligheterna att antingen bo kvar eller skaffa en bra bostad som fungerar väl att åldras i. Bostads­tillägget för pensionärer är betydelsefullt i sammanhanget och det är riktat främst till de med lägre pensioner och till ensamstående. Det ska enligt sin grundtanke ge pensionärer, oberoende av bostadsort, möjlighet att efterfråga och behålla en bostad med tillfredsställande standard även i nyproduktion.

I bostadstillägget finns ett tak för bostadsutgiften som ligger på 5 000 kronor per månad. Detta tak har inte förändrats på 10 år, samtidigt som snitthyrorna ökat med drygt 20 procent och hyrorna i nyproduktion med drygt 30 procent. På många håll är det idag svårt att hitta en tillgänglig bostad med 5 000 kronor i månadshyra; exempelvis ligger snitthyran i en nyproducerad enrumslägenhet över denna summa.

När bostadstillägget inte följer med i hyresutvecklingen får äldre, särskilt de med lägre inkomster, svårt att bo kvar alternativt att kunna flytta till en tillgänglig bostad. En höjning av taket för bostadsutgiften skulle kunna öka möjligheterna för äldre med låga inkomster att flytta till eller bo kvar i en bostad med god tillgänglighet. Taket i bostads­tillägget bör på ett bättre sätt än idag kunna följa bostadskostnadernas utveckling. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Sten Bergheden (M)