Motion till riksdagen
2017/18:3320
av Sten Bergheden (M)

Trängselavgifterna


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över regelverket så att beloppet måste uppgå till minst 100 kronor innan räkningen för en trängselavgift eller broavgift skickas ut, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att underlätta för åkerier, bussbolag och andra företag med många fordon i rörelse att få så få fakturor på trängsel- och broavgifter som möjligt, vilket sparar arbete och bokföringskostnader för företaget, och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över straffavgiften på 500 kronor vid försening med betalning av trängsel- och broavgift och ersätta den med en mer rimlig avgift och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag skickar Transportstyrelsen varje månad ut räkningar för trängselavgifter och broavgifter i Sverige. Beloppen kan vara mycket låga, exempelvis 8 kronor eller 11 kronor. Det kan inte vara kostnadseffektivt att administrera så låga summor och det väcker onödig irritation med så små summor på en räkning. Därför bör vi se över möjligheterna att samla ihop beloppen så att de minst uppgår till 100 kronor innan räkning på beloppet skickas ut. Vi behöver också se över hur vi kan underlätta ytterligare för företag med många fordon för att begränsa antalet fakturatillfällen så mycket som möjligt för att spara arbete och bokföringskostnader för företaget. Den höga straffavgiften på 500 kr vid för sen betalning behöver också ses över för att vara på en mer rimlig nivå.

 

 

Sten Bergheden (M)