Motion till riksdagen
2017/18:3310
av Erik Bengtzboe (M)

Avreglera spelmarknaden och sälj Svenska Spel


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avreglera spelmarknaden och sälja Svenska Spel och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Svenska staten är genom sitt ägande av Svenska Spel den dominerande aktören i spelbranschen i Sverige. Spelmarknaden är idag i begränsad utsträckning konkurrensutsatt med ett fåtal nischade aktörer med tillstånd att bedriva verksamheter. I realiteten ser det dock annorlunda ut, då många svenskar spelar via utländska spelbolag, utan svenska regler och skatteintäkter.

Svenska Spels monopol har historiskt försökts motiverats med att man fyller en viktig samhällsfunktion då man har som uppdrag att begränsa spelande och motverka spelmissbruk. Men efter år av aggressiv marknadsföring och stor lättillgänglig online- verksamhet är det inte länge motiverbart med ett statligt monopol. Staten tar som ägare inte ett tillräckligt stort ansvar att det motiverar ett monopol.

Den svenska spelmarknaden bör avreageras så fler, professionella aktörer kan etablera sig på marknaden i Sverige. Därefter bör också Svenska Spel säljas i delar, för att undvika att ge det en för marknadsdominerande ställning.

Med anledning av ovan anser jag att riksdagen bör tillkännage för regeringen som sin mening att avreglera spelmarknaden och sälja Svenska Spel.

 

 

Erik Bengtzboe (M)