Motion till riksdagen
2017/18:3308
av Erik Bengtzboe (M)

Låt riksdagen pröva utnämningen av varje minister


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att riksdagen bör få pröva utnämningen av statsråden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sveriges riksdag utgör den lagstiftande församlingen och den dagliga verksamheten med att leda landet sköts av regeringen. Riksdagens makt över regeringen är i grunden baserad på utnämningen av statsministern, möjligheten att väcka misstroendevotum mot densamma, samt att styra regeringen via budgeten och stiftande av lag. Statministern utser på egen hand samtliga ministrar, avgör vilka ministerroller som ska finnas och på vilka departement.

Att statsministern får makten och ansvaret att tydligt leda regeringen är både självklart och önskvärt, men riksdagens och därmed folkets möjlighet till inflytande när det gäller utnämningen av statsråd blir i dagsläget begränsat till en obetydlig nivå. För att stärka riksdagens inflytande bör istället ordningen vara att statsministern utser sina statsråd, men att riksdagen sedan får ta ställning till om statsråden individuellt kan accepteras av riksdagen eller inte.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att riksdagen bör få pröva utnämningen av statsråden.

 

Erik Bengtzboe (M)