Förslag till riksdagsbeslut
Beståndet med pigghajar har blivit ett problem för yrkesfisket. Pigghajarna är många och äter mycket fisk som annars yrkesfiskarna skulle kunnat landa. Om yrkesfiskarna skulle få fångstkvoter på pigghajarna skulle detta problem minska. Samtidigt är pigghaj i sig själv en nyttofångst som går att sälja.
Orsaken till att pigghaj inte längre får fiskas i Sverige är att det i vissa länder förekommit ett slags missbruk genom att endast fenan på pigghajen tagits om hand, medan resten av fisken slängts. Detta problem har aldrig varit en realitet i Sverige.
Om en fångstkvot på pigghaj skulle skapas skulle det ha stora vinster för yrkesfisket.
International Council for the Exploration of the Sea (ICES) rekommenderar att allt riktat fiske efter pigghaj upphör och att bifångsterna minskas till lägsta möjliga nivå. En sådan åtgärd är dock inte i balans med de verkliga mängderna pigghaj. För säkerhets skull bör dock fångstkvoten under överskådlig tid vara låg.
Mängden skaldjur på västkusten är på det hela taget bra, detta gäller särskilt krabba.
Hummer finns i relativt god mängd, men fisket bör inte öka. Samma sak gäller med havskräfta. Två problem finns med olagligt fiske: a) de som fiskar med för många tinor och b) de som tar upp romhonor och stryker av rommen för att sedan bärga dem.
För att skydda hummern har nu antalet tillåtna tinor per person sänkts och fiskeperioden har gjorts kortare. Det kommer tyvärr inte få den effekt man avser. När hummerfisket startade nu i september 2017 var det lika många hummertinor i sjön som förra året. Skillnaden var att det var fler personer i båtarna.
Bäst vore om det olagliga fisket kunde tas bort men det problemet är av moralisk natur och låter sig därför inte snabbt ändras. Det är som på andra områden att några få som missköter sig och förstör för flertalet. För att ändå finna en lösning som verkligen stabiliserar hummerbeståndet så måste vi titta djupare på förutsättningarna.
Antalet hummertinor per person kan vara tolv, som det var säsongen 2016–17. Om hummerfisket för fritidsfiskare tillåts först från första november så skulle det vara färre oseriösa fiskare ute när senhöstens väderlek ger sig tillkänna, dessutom löper försäkringarna på fritidsbåtar ofta ut sista oktober. Perioden för fritidsfiskare kan också sluta lite tidigare, exempelvis första februari.
Yrkesfisket på hummer bör vara en längre period, inom denna grupp är olagligt fiske ovanligt.
Mikael Jansson (SD) |
|