Motion till riksdagen
2017/18:3277
av Mikael Jansson (SD)

Hembygdsföreningsinspektör


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en statlig inspektör för små kommuners hembygdsföreningar ska anställas, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en statlig hembygdsföreningsinspektör bör få en budget om 7,5 miljoner kronor och tillkännager detta för regeringen.

Hembygdsföreningarnas historia

Länge levde människorna själva sin hembygdskultur. På 1800-talet när samhället började moderniseras uppstod ett ökat behov av att bevara hembygdskulturen för framtiden. Friluftsmuseer och hembygdsgårdar började skapas. Senare kom även hembygdsdräkter och hembygdsböcker.

För länsmuseerna är hembygdsföreningarna ett stort stöd.

Glesbygdens hembygdsföreningar Hembygdsföreningsinspektör

Urbaniseringen gör att vissa kommuner i det som blivit ekonomiskt perifera områden minskar i befolkning. Det drabbar också hembygdsföreningarna i socknar i dessa kommuner. Livaktiga hembygdsföreningar är viktiga för en nation eftersom de levandehåller den lokala historien. Hembygdsföreningarna försvinner i regel inte när befolkningsunderlaget minskar, men de får problem.

Denna motion föreslår inrättandet av en statlig inspektör som kan inventera och stödja hembygdsföreningar i avfolkningens kommuner. 75 st kommuner i Sverige har mindre befolkning än 10 000 innevånare. Dessa kommuner föreslås bli inspektörens arbetsfält. Uppgiften ska bestå i att höra hembygdsföreningarna om deras förutsätt­ningar och framför allt undersöka två saker: a) Föreligger problem med att trycka nya upplagor av hembygdsböckerna? b) Förfaller insamlade fornminnen eller hembygds­gårdarna?

Hembygdsböckerna

Hembygdsböcker framställs av hembygdsföreningar i våra kommuner. Nytryck och uppdateringar kan dröja mer än 40 år mellan gångerna. Dessa böcker är till största glädje för historieintresserade och utgör också en grund för utbildningen vid våra skolor samt för forskning.

Vid varje nytryck sker uppdateringar av hembygdsböckerna, om inte annat så skrivs ett förord av projektledaren. I urbaniseringens tidsålder har nu detta skett att det ibland saknas lämpliga och villiga projektledare i mindre kommuner. Hjälp kan behövas med att finna projektledare och finansieringen.

Hembygdsföreningarnas gårdar och insamlade fornminnen

Hembygdsgårdarna är viktiga för hembygdsföreningarna. Inspektioner kan konstatera status på dränering, tak, lås och brandskydd. Behovet av väderskydd för fornminnen som är utställda utomhus kan också inspekteras. Tak och skyddsfärg kan rädda vissa föremål från att vittra sönder.

Kommunal medfinansiering

100 000 kr per kommun skulle ge en budget för inspektören om 7,5 miljoner kr. För att inspektörens medel ska kunna röras bör kommunal medfinansiering, krona för krona, krävas.

 

 

Mikael Jansson (SD)