Motion till riksdagen
2017/18:3262
av Erik Bengtzboe och Jesper Skalberg Karlsson (båda M)

Föräldrapenning till fler än två vårdnadshavare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en reform som innebär att fler än två föräldrar tillåts ta del av föräldrapenningen, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

I Sverige är antalet individer som har möjlighet att ta del av föräldrapengen till ett barn begränsat. Ur ett historiskt perspektiv är det inte svårt att föreställa sig hur det blivit så. Dagens verklighet ser dock annorlunda ut. Många barn växer upp i fler än en familj med fler än två föräldrar. Men nya extraföräldrar får svårt att agera förälder fullt ut när man inte har möjlighet att ta del av föräldrapengen.

Sverige borde öppna upp möjligheten för fler att ta del av föräldrapenningen för ett barn, så att det istället för biologiska begränsningar blir barnens verklighet som sätter ramarna.

Med anledning av vad som framförs i motionen föreslår vi riksdagen fastslå att det finns ett behov av en reform som innebär att fler än två föräldrar ska kunna ta del av föräldrapenningen och tillkännager detta för regeringen.

 

 

Erik Bengtzboe (M)

Jesper Skalberg Karlsson (M)