Motion till riksdagen
2017/18:3238
av Cecilia Widegren (M)

Hindra strafflindring lex Lisa


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över om Kriminalvården i största möjligaste mån bör undvika att godkänna förflyttningar till hemländer om det riskerar att resultera i en strafflindring eller på annat sätt påverka den redan utdömda påföljden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För strax över två år sedan mördades 17-åriga Lisa Holm i Kinnekulle i Skaraborg. Ett mord som uppmärksammades och lämnade få oberörda. Tusentals människor hjälpte till att leta efter den unga kvinnan under de fem sommardagar som gick efter att hon anmäldes försvunnen vid 21-tiden den 7 juni 2015.

Nerijus Bilevicius dömdes för mordet till livstids fängelse. Enligt hovrättsdomen gjorde han sig skyldig till ett lömskt angrepp på en ödslig plats mot en person som måste ha varit intet ont anande när han dödade den unga kvinnan.

Bilevicius har sedan han började avtjäna sitt straff i fängelse begärt att få förflyttas till sitt hemland Litauen för att avtjäna resterande straff där. Som skäl anger han språkliga svårigheter samt det långa avståndet till sina föräldrar och sin fru.

Vid en förfrågan från Kriminalvården i Sverige till litauiska myndigheter meddelade de att en eventuell flytt till Litauen skulle kunna leda till att strafftiden reducerades från livstid till ett tidsbegränsat straff på 15 års fängelse.

Det är inte ovanligt att utländska medborgare som döms i Sverige begär förflyttning för att få avtjäna sitt straff i sitt hemland. Att sedan dömda använder detta som ett sätt att få ett lindrigare straff är mycket beklämmande. Det är upprörande för alla inblandade men inte minst för familj och vänner, särskilt efter ett brutalt brott.

Riksdag och regering bör omgående se över möjligheten att förhindra förflyttningar som riskerar att medföra förändrat straff för den dömde. Svensk lagstiftning skall gälla lika för alla som döms till påföljd, även om man önskar förflyttas till sitt hemland.

 

 

Cecilia Widegren (M)