Motion till riksdagen
2017/18:3235
av Cecilia Widegren (M)

Strategisk myndighetsplacering


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att centralisering eller omlokalisering av myndigheter bör föregås av en utförlig behovs-, konsekvens- och alternativanalys samt inkludera samråd med såväl offentliga som icke offentliga berörda aktörer, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att statliga myndigheter är representerade i hela Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

När statlig verksamhet tidigare har omorganiserats för att bli mer effektiva har det resulterat i att den verksamhet som funnits i mindre städer och i orter därmed har rationaliserats bort. Detta påverkar invånarna i de fall den så kallade samhällsservicen försvinner, men främst har det en negativ påverkan på arbetsmarknaden i dessa redan utsatta områden. Skatteverket har beslutat om principer som visar hur organisationen och arbetsfördelningen ska utvecklas långsiktigt för att stödja verksamheten, och det var dessa principer som ledde fram till ett eget förslag att verksamheten vid nio orter ska flyttas. Dock har regeringen nu aviserat att Statskontoret ska få i uppdrag att ta fram förslag till nya principer för myndigheters lokaliseringar. Därför kommer Skatteverket att avvakta med beslut om flytt av verksamhet från nio orter till närliggande orter.
I avvaktan på vad regeringen kommer fram till kommer Skatteverket inte att fatta beslut nu om den föreslagna förändringen om flytt. Den långsiktiga inriktningen som

Skatteverket har beslutat om ligger däremot fast. Den kommer att vara vägledande för utvecklingen av Skatteverkets organisation och verksamhet framöver och kan resultera i att denna omorganisation ändå sker så småningom eller att andra beslut tillkommer. Beslutet till centraliseringen motiveras med att Skatteverket skall finnas där företagen finns. Ett av de kontor som Skatteverket aviserat skall försvinna ligger i Mariestad. Skaraborg är en levande landsbygd, som utvecklas just med dess varierande företagande. Likaså har Mariestad ett rikt näringsliv med små och medelstora företag med aktiva företagarföreningar. I området finns i dag nära 1 700 företag. Inte nog med att företag och företagare som redan är verksamma på orten kommer att mista den service och närhet till expertis som ett skattekontor innebär, det finns också en risk att företag framöver väljer bort att etablera sig för långt från Skatteverkets tjänster. Det är av stor vikt att jobben blir fler i hela Sverige och är en förutsättning för att människor ska kunna bo även på mindre orter runt om i landet. Det ska finnas goda förutsättningar för både små och stora företag att kunna starta och växa även utanför storstadsregionerna. Skatteverket måste därför ta sitt ansvar för hela Sverige.

Därför bör regeringen snarast vidta ytterligare åtgärder för att näringslivet, före­tagare, kommuner och framtida entreprenörer fortsatt ska ha minst lika god service, experthjälp och lokal närvaro av Skatteverket som tidigare, så att hela Sverige och landsbygden skall kunna fortsätta att växa.

Flytten av E-hälsomyndigheten är en annan omflyttning som direkt har visat sig riskera de politiska målen för bättre hälsa. Därtill hotas riksdagens beslut om den svenska visionen om att bli bäst i världen på e-hälsa 2025. Samtidigt befaras det att staten tvingas hyra in dyra konsulter, inte bara kort tid, utan även under längre tid, för att täcka upp luckor i kompetensen om flytt till Kalmar kommer ske. Dessutom är det bara ett fåtal, knappt 10 procent, av experterna, inledningsvis som meddelat kommer att flytta med.

 

 

Cecilia Widegren (M)