Motion till riksdagen
2017/18:3233
av Cecilia Widegren (M)

Förenkla för vägsamfällighetsföreningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att Sverige inför den s.k. Finlandsmodellen i stället gällande förändring av andelstal i samfällighetsföreningar som både är enklare och billigare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har en rad samfällighetsföreningar. Samfällighetsföreningar motsvaras av ägartyp ”62:Samhäll. & Sambruk” och fastighetstypen kan vara en rad möjliga.

En samfällighet är mark eller annat utrymme som hör till flera fastigheter gemensamt. Med mark avses dock såväl mark som vattenområden. En samfällighets­förening skall bildas enligt lag när flera fastighetsägare tillsammans äger gemensam egendom, så kallade samfälligheter.

Flera vägsamfälligheter i Sverige har bekymmer då föreningen behöver ändra en del andelstal. Detta som en följd av att flera fastighetsägare numera bor året runt i fastig­heter som tidigare enbart varit sommarstugor. Kostnaden för omprövningsförrättning hos Lantmäteriet är en alltför stor kostnad för små samfällighetsföreningar. Gamla rutiner, kostar för mycket på en föränderlig bostadsmarknad.

Riksförbundet Enskilda vägar har föreslagit att Sverige skall införa den förenklade och billigare processen för att ändra andelstal som kallas Finlandsmodellen som skulle innebära förenklade regler för omprövning av andelstal för de samfällighetsföreningar där många numera är åretruntboende, som tidigare varit mestadels sommarboende. Finlandsmodellen innebär att föreningar själva ges förtroende att fastställa förändringar av andelstal. Lantmäteriets uppgifter skulle vara att ansvara för att inrättande av gemensamhetsanläggningen, upprätta den ursprungliga fördelningen av andelstalen samt bilda samhällsföreningen. Vidare ska Lantmäteriet vara ansvariga för hantering av överklagande från enskild medlem i det nya systemet om enskilde medlemmen vill få ändrat andelstal överprövat. Att införa denna så kallade Finlandsmodellen innebär att det behövs en lagändring. Därför bör detta ges regeringen tillkänna.

 

Cecilia Widegren (M)