Motion till riksdagen
2017/18:3229
av Michael Svensson (M)

Svensk framtida kärnkraft


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om kärnkraftens betydelse för svensk energiproduktion och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Hallands län finns idag fyra kärnkraftsreaktorer i drift. Erfarenheterna av Ringhals kärnkraftverk är goda och det finns anledning att även i framtiden fortsätta satsa på svensk kärnkraft. Att alliansregeringen öppnade för att ersätta befintliga kärnkraftsreaktorer är mycket välkommet och en stor seger för svensk konkurrenskraft. En ännu större seger är energiöverenskommelsen från i juni 2016.

För svenska företags konkurrenskraft och för svensk basindustri som sysselsätter upp till 300 000 människor är tillgången till en stabil och trygg energiförsörjning direkt avgörande. Samtidigt är det viktigt att alltid våga lyfta blicken bortom det omedelbara och redan nu möjliggöra framtidens energimarknad i Sverige.

Överenskommelsen innebär att Sverige kommer att ha kärnkraften kvar under överskådlig tid, samtidigt som det kommer finnas goda möjligheter att bygga ut det förnybara, inte minst vattenkraften, och mer resurser kommer göras tillgängliga för nya energislag. Detta är ett resultat av att Moderaterna har tagit ansvar för Sveriges långsiktiga energiförsörjning.

Överenskommelsen innebär också att det inte finns något stoppdatum för kärnkraften samt att man öppnar upp för möjligheten att bygga ny kärnkraft på befintliga platser. Tillsammans med en express-avskaffad effektskatt 2017–2018, utökade placeringsreglementen och utredning om förlängda drifttider så skapas goda förutsättningar för en trygg elproduktion från svensk kärnkraft.

I dag står kärnkraften för nästan hälften av Sveriges energibehov, och för att kunna möta framtidens allt större energibehov bör det därför ske en ansvarsfull utveckling av kärnkraften. Lösningen måste också vara kostnadseffektiv utan att belasta skattebetalarna. Det är viktigt att inte statliga stöd eller subventioner påräknas för detta. Om intresset finns skulle Sverige kunna bli ett föregångsland i Europa och världen med konkurrenskraftig och säker tillgång till klimatsmart energiproduktion. Sverige har stora möjligheter att nå ett överskott av klimatvänlig el för export, vilket skulle minska koldioxidutsläppen i Europa. Det är samtidigt ofrånkomligt att kärnkraften kommer att vara en stark, viktig och realistisk grundpelare under en överskådlig framtid.

Ett fortsatt lagande och lappande av alla åldrande befintliga reaktorer kommer att orsaka allt större problem de kommande åren. Fler driftstopp riskerar att leda till lägre effektivitet, högre elkostnader och på sikt sämre säkerhet. En bättre lösning vore istället att energibolagen börjar ersätta gamla kärnkraftsreaktorer med nya. Svenska industriföretag arbetar i dag hårt med energieffektivisering och minskad elkonsumtion, men det är ohållbart att tro att det går att spara sig ur växande elbehov.

Eftersom riksdagen nu beslutat att befintliga reaktorer kan ersättas med nya, bör frågan om en fortsatt långsiktig strategi för klimatvänlig och ekonomiskt hållbar energiproduktion ses över. Riksdagen bör därför tillkännage för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kärnkraftens betydelse för svensk energiförsörjning.

 

 

Michael Svensson (M)