Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ytterligare underlätta etableringen på den svenska arbetsmarknaden för invandrade akademiker och tillkännager detta för regeringen.
I Sverige har många insatser redan gjorts för att underlätta för invandrare att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Med detta sagt återstår det fortfarande mycket som kan göras bättre.
Det är en stor skillnad på antalet utlandsfödda akademiker och antalet inrikes födda akademiker som har ett arbete relaterat till sin högskoleutbildning. Enligt SCB var andelen högskoleutbildade personer år 2006 med ett yrke som krävde högskoleutbildning cirka 70 procent för inrikes födda och cirka 52 procent för utlandsfödda.
Invandrande akademiker uppger själva att de ser bristen av kontakter som det främsta hindret för en anställning som motsvarar deras högskoleutbildning. År 2009 gav 73 procent av de tillfrågade högutbildade utlandsfödda detta svar enligt SCB:s undersökning. Även 2004 när en liknande undersökning genomfördes var bristen på kontakter det främsta problemet.
Målsättningen bör således vara att till exempel Arbetsförmedlingen erbjuder bättre information till invandrade akademiker om hur arbetsmarknaden i Sverige ser ut. Ett sätt att genomföra detta skulle kunna vara att tillhandahålla mentorer eller starta nätverk med invandrade eller professionella akademiker som redan är förankrade på arbetsmarknaden.
Ett bra exempel på hur detta används är Kanada där den nyanlände kan välja att få stöd för att skaffa ett professionellt nätverk. Stödet utförs ofta av lokala organisationer. Kanada har bland annat på grund av detta en högre andel utlandsfödda akademiker etablerade på arbetsmarknaden.
Att bryta upp från en tillvaro i sitt hemland för att bosätta sig i en ny kultur är i många fall en svår situation. Det mest önskvärda utfallet, både utifrån den nyanländes perspektiv och utifrån det samhälle som tar emot, är att nyanlända snabbt kommer in på arbetsmarknaden. När personen väl funnit sig till rätta faller de flesta andra vardagslivets rutiner på plats. För att matchningen ska bli så bra som möjligt är det viktigt att dra nytta av dem som har upplevt situationen tidigare och kan dela med sig av sina erfarenheter.
Michael Svensson (M) |
|