Motion till riksdagen
2017/18:3157
av Ulrika Karlsson i Uppsala (M)

Skattereduktion för svenska soldater i utlandstjänst


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över skattelagstiftningen för försvarsanställda i utlandstjänst och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Deltagande i internationella insatser är en viktig del av försvarets verksamhet. Sverige har också en lång tradition av internationellt engagemang och de insatser vi gör är uppskattade. Även efter att värnplikten nu delvis har återuppväckts kommer försvarets personalförsörjning framgent att bygga på frivillighet. Frivilligheten gör att vi kan skicka kompetenta och samövade förband i de internationella insatserna. Tusentalet svenska soldater är i utlandstjänst, och regeringsföreträdare har uttalat ambitionen om att Sverige ska delta i fler internationella insatser i framtiden.

Som anställd i det svenska försvaret kan det ställas krav på deltagande i utlands­tjänst. Anställda inom försvaret i utlandstjänst betalar fortfarande kommunalskatt på sina inkomster, trots att de kan vara utlandsstationerade under en längre tid. Soldaterna får inkomsttillägg, men det är endast utlandstraktamentet som är skattebefriat.

Utlandstjänst innebär en lång frånvaro från hem och familj. Inte sällan har den anställde en familj och ett boende i Sverige som inkomsten måste räcka till. För soldater som deltar i utlandstjänst är de fysiska och psykiska påfrestningarna höga. Rekry­teringen av soldater skulle sannolikt underlättas om nettoinkomsterna ökade.

I dag gäller samma beskattningsregler för alla som stationeras utomlands av en statlig myndighet, men soldater i utlandstjänst borde ha gynnsammare skatteregler än andra statligt anställda, antingen genom sänkt skatt eller genom skattebefrielse under utlandsstationering.

Inkomstskatterna för försvarsanställda i utlandstjänst bör därför ses över för att förbättra deras villkor och underlätta rekrytering.

 

 

Ulrika Karlsson i Uppsala (M)