Motion till riksdagen
2017/18:3153
av Betty Malmberg (M)

Avgift för livsmedelskontroller måste ändras


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en återrapport om regeringens åtgärder med anledning av Statskontorets förbättringsförslag rörande livsmedelskontroller och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Statskontoret presenterade i en rapport (2015:17) som behandlade frågan om avgifter i samband med livsmedelskontroller. Av rapporten framgår att mycket av den kritik som har riktats mot avgifterna har varit befogad. Statskontoret konstaterar till exempel att avgiftsmodellen brister både i begriplighet och legitimitet och anför vidare att systemet kan förbättras och antalet kontroller ökas.

Miljö- och jordbruksutskottet (MJU) har i sitt betänkande 2015/16:MJU15, framhållit att de ”förutsätter att det även ingår i arbetet att beakta frågor som rör avgifter för livsmedelskontrollen, något som bl.a. har lyfts fram i den ovan refererade rapporten från Statskontoret”. Om regeringen har tillmötesgått MJU:s ståndpunkt har ännu inte kunnat bekräftas. Något undertecknad anser bör ske. En rapport om vad regeringen har vidtagit för åtgärder bör därför snarast redovisas för riksdagen.

Myndigheters tillsyn är ett viktigt instrument för att kontrollera att lagar och regler efterlevs. Konsumenter ska ha tillgång till säkra och pålitliga livsmedel som är rätt märkta. Därför är Livsmedelsverkets arbete med att kontrollera livsmedelshygien och tillsyn av livsmedelsanläggningar en viktig verksamhet.

Avgifterna bör dock baseras på myndighetens nedlagda tid för kontrollverksamheten ifråga och inte vara fasta. Detta är också något som Riksrevisionen tar upp i sin rapport från maj 2014. De skriver bland annat om avgifter: ”Svårigheterna att tillämpa bestämmelserna om avgifter medför även en risk för att avgifterna som livsmedels­företagen betalar för kontrollen inte är korrekta. Exempelvis kan företag få betala för kontroller som inte genomförs.” Enligt Riksrevisionen är detta något som Livsmedels­verket är väl medvetna om, och det är inte rimligt.

Riksdagen bör utifrån ovan ge regeringen i uppdrag att skyndsamt återrapportera om de åtgärder som har vidtagits efter Statskontorets rapport då det gäller förslagen rörande avgifter vid tillsyn på livsmedelsområdet.

 

 

Betty Malmberg (M)