Motion till riksdagen
2017/18:3151
av Betty Malmberg (M)

Post till rättspsykiatriska patienter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ändra lagen så att rättspsykiatriska regionkliniker på ett enklare sätt ges lov att granska patienternas inkommande post och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under sommaren slog landets rättspsykiatriska regionkliniker larm om att det idag är alltför enkelt att smuggla in narkotika och farliga föremål till de intagna. Detta då det i dagsläget inte är tillåtet för personalen att automatiskt kontrollera de paket som skickas till patienterna utan att chefsöverläkaren först har fattat beslut om varje enskild försändelse som personal anser bör granskas.

I dagsläget har personalen inte ens rätt att ”känna och klämma” på försändelserna utan att först ha fått ett beslut av chefsöverläkaren. Ansvariga vid flera kliniker har därför uttalat att de måste ges möjlighet att på ett enklare sätt kunna kontrollera all inkommande post.

De har också framfört sin uppfattning till Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och begärt att lagen bör kunna tolkas så att den medger personal rätt att granska försändelser utan att först inhämta beslut från chefsöverläkare. Båda myndigheterna har dock avslagit deras begäran. Något som är ytterst förvånande med tanke på att det finns exempel då till och med skjutvapen har kunnat smugglas in till de intagna via olika försändelser.

Frågan är förvisso komplex på så sätt att de intagnas integritet ska respekteras, men eftersom en stor del av de intagna har begått mycket allvarliga brott har frågan självklart också stor betydelse för att kunna garantera personalens och patienternas trygghet och säkerhet. Vi är många som anser att säkerhetsaspekterna måste överväga i detta fall.

Med hänvisning till ovan anser undertecknad att lagen snarast måste ändras så att rättspsykiatriska regionkliniker på ett enklare sätt ges lov att granska patienternas inkommande post. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

Betty Malmberg (M)