Motion till riksdagen
2017/18:3147
av Betty Malmberg och Erik Bengtzboe (båda M)

Arbete och utbildning ska löna sig


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ny forskning visar att staten skulle tjäna på att värnskatten avskaffas, varför detta snarast bör övervägas, och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige är det land i EU, och i världen, som har högst marginalskatt, varför en sänkning av marginalskatten måste ses över, och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över den nedre brytpunkten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige tillhör de länder i världen som har högst skatt på arbete. Skatten på arbete kan därför inte öka mer utan måste sänkas. Det måste löna sig bättre att arbeta, utbilda sig och att ta ansvar. Värnskatten bör avskaffas och färre bör betala statlig skatt. Dessutom måste marginalskatterna bli mer jämförbara med de marginalskatter som finns i våra konkurrentländer.

Värnskatt är namnet på en extra statlig inkomstskatt som infördes 1995. Vid införandet var tanken att skatten skulle vara tillfällig, max 3 år, men den har visat sig bli mycket seglivad trots att den inbringar mindre än 0,3 procent av statens totala skatteintäkter. Att värnskatten finns kvar är märkligt med tanke på den omfattande forskning som finns i ämnet, vilken visar att dagens värnskatt kan tas bort utan att statens skatteintäkter skulle minska. Denna uppfattning har framförts i Långtids­utredningen från 2011 men också i rapporter från Finanspolitiska rådet, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) och Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO). Nyligen publicerades en rapport av Timbro (augusti 2016) i vilken det hävdas att staten till och med skulle öka sina skatteintäkter med 3 miljarder kronor om värnskatten avskaffades.

Man kan ju naturligtvis undra varför statens skatteintäkter inte ökar då skattenivån höjs men olika experter menar att de höga skattesatserna påverkar vårt beteende. Detta var ju också ett av motiven vid alliansregeringens införande av jobbskatteavdragen. En reform som fick stort gensvar bland arbetskraften och som har bidragit stort till att motivera fler att anamma arbetslinjen och därmed bidragit till att öka samhällets skatte­intäkter.

Värnskatten i kombination med den avtrappning av jobbskatteavdraget som regeringen har genomfört för personer som tjänar över 50 000 kronor i månaden, innebär att marginalskatten för den gruppen har höjts från 57 till 60 procent (63 procent i högskattekommuner). Det är inte rimligt. I synnerhet som vi redan är det land i EU, och i världen, som har högst marginalskatter.

Av Ekonomifaktas sammanställning framgår också att få länder kan mäta sig med Sverige då det gäller vid vilken nivå på månadsinkomsten marginalskatten slår till. I Sverige ligger den nedre brytpunkten vid månadslöner på drygt 35 000 kronor medan man i Finland kan tjäna dubbelt så mycket innan marginalskatten är 52 procent. Detta försvårar naturligtvis för Sverige att vara konkurrenskraftigt vid rekrytering av hög­utbildade.

Fackförbundet Saco menar att skattehöjningarna kommer att få en klart negativ effekt genom att de skickar signaler till presumtiva studenter om att det kommer att löna sig ännu sämre än i dag att utbilda sig. Detta blir kontraproduktivt. Något som bekräftas i den senaste studien från OECD som visar att Sverige är ett av de länder inom OECD där det lönar sig allra minst att utbilda sig.

Med hänvisning till ovan anser undertecknade att en sänkning av det svenska skattetrycket på arbete bör övervägas och att man bör se över möjligheten att avskaffa värnskatten. Arbete och utbildning måste löna sig. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

Betty Malmberg (M)

Erik Bengtzboe (M)