Motion till riksdagen
2017/18:3143
av Betty Malmberg (M)

Danstillstånd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kravet på särskilt danstillstånd slutgiltigt ska vara avskaffat senast den 31 december 2017 och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den 14 april 2016 beslutade riksdagen att danstillståndet i ordningslagen skulle ses över med syfte att avskaffas. Det var en glädjens dag och aldrig ska jag glömma den dansanta och rytmiska demonstration som ägde rum på Mynttorget. Äntligen röstade riksdagen bort förbudet mot spontandans. Något som har varit ett gissel för många restauranger, nattklubbar och barer att efterleva. Men ändå nödvändigt, med tanke på de ekonomiska konsekvenser det har kunnat få för deras verksamhet.

Trots att det nu har gått 1,5 år sedan riksdagen beslutade om ändringen har den ännu inte realiserats. Det är oacceptabelt. Undertecknad förutsätter dock att regeringen har arbetat med frågan om översyn och därför är beredd att snabbt kunna genomföra de följdändringar som krävs.

Med hänvisning till ovanstående anser undertecknad att regeringen senast den 31 december 2017 ska ha realiserat riksdagens beslut och att kravet på danstillstånd för restaurang-, bar- och nattklubbsägare ska vara avskaffat. Detta måtte riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

Betty Malmberg (M)