Motion till riksdagen
2017/18:3110
av Saila Quicklund (M)

Testverksamhet med självkörande fordon


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att prioritera landsbygden vid införande av självkörande fordon och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Landsbygden blir genom sina långa avstånd beroende av vägburen trafik. Regeringens politik för vägarna lämnar mycket att önska, inte minst med tanke på att de i senaste infrastrukturpropositionen eftersätter underhållet av våra vägar, men också genom planerna om en kilometerskatt som inte ännu har förverkligats.

På Frankfurts motormässa i september var det förutom den snabba framväxten av elbilar de självkörande fordonen som var i hetluften. Tekniken är i princip färdig och här finns möjligheter att få ut tekniken i praktiken. Här delar jag Landsbygds­kommitténs mening om att landsbygden med sitt vägnät erbjuder bättre möjligheter för utvecklande av denna teknik. Kollektivtrafiken kan göras mer tillgänglig, vid sidan av samåkning och efterfrågestyrd trafik.

Beroende av lastbilstrafik är en viktig fråga för många företag på landsbygden, inte minst i våra skogslän. Självkörande lastbilar som trafikerar vägarna nattetid är också något som skulle kunna utveckla landsbygden och göra avstånden mindre.

I enlighet med Landsbygdskommitténs ställningstagande anser jag att detta förslag bör beaktas, och detta bör ges regeringen tillkänna.

 

 

Saila Quicklund (M)