Motion till riksdagen
2017/18:3104
av Eva Lohman (M)

Försäkringar för ambulanspersonal


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om försäkringsskyddet för ambulanspersonal och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den svenska ambulanspersonalen omfattas av samma försäkringsskydd som övrig vårdpersonal. Detta innebär att de som yrkesgrupp ingår i försäkringen ”Trygghetsförsäkring vid arbetsskada för kommun- och landstingsanställda” (TFA-KL). TFA-KL är en avtalsförsäkring som omfattar de människor som arbetar inom bland annat kommuner, landsting och regioner. I och med att ambulanspersonalens arbete är så pass annorlunda jämfört med annan vårdpersonal, bör möjligheterna för ett särskilt, nationellt ekonomiskt försäkringsskydd ses över i syfte att täcka in den extra risk som är ambulanspersonalens vardag.

Arbetet som ambulanspersonalen utför kan inte underskattas. Vid en utryckning ansvarar personalen för att rädda människoliv, ibland under mycket svåra och riskfyllda omständigheter. När ambulanser exempelvis är inblandade i trafikolyckor under utryckning är det särskilt viktigt att det finns ett fullgott försäkringsskydd för ambulanspersonalen som ger en extra ekonomisk trygghet under arbetstid om olyckan är framme. Den försäkring som finns idag täcker inte fullt ut. Personal i utryckningsfordon behöver inte vara bältade om arbetet kräver det men vid en olycka eller tillbud och där utryckningsfordonets personal blir skadad, täcks inte skadan fullt ut av landstingets försäkring. En sjuksköterska i Västernorrland fick en bestående knäskada vid en utryckning då ambulansen gjorde en häftig inbromsning. Försäkringsbolaget hävdar att sjuksköterskan skulle ha varit bältad. Tvist pågår. ”Man är inte skyddad om försäkringsbolaget blandar sig i” citat från en ambulanssjuksköterska i Västernorrland.

Vårdförbundet i Västernorrland uppmanar ambulanspersonalen att teckna privat försäkring. Så ska det naturligtvis inte vara.

Ytterst handlar det om att alla har rätt till en trygg och säker arbetsmiljö. Med ett utökat nationellt försäkringsskydd kan vi skapa en tryggare och säkrare arbetsmiljö för vår ambulanspersonal. Det skapar också en tryggare och säkrare akutsjukvård för hela landet.

Därför föreslår vi att regeringen överväger att se över möjligheterna till ett utökat nationellt försäkringsskydd för ambulanspersonal.

 

 

Eva Lohman (M)