Motion till riksdagen
2017/18:3093
av Boriana Åberg (M)

RUT-avdrag för professionella tvätteritjänster


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att inkludera professionella tvätteritjänster i RUT-avdraget och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Införandet av RUT har på ett resurseffektivt sätt inneburit många nya arbetsplatser. Samtidigt som bland annat äldre och människor mitt i familjeliv och karriär fått avlastning med vardagssysslor.

I en DN-artikel i december 2015 uttrycker finansministern det så här:

Där har vi kommit överens med allianspartierna om utvidgningar och man kan diskutera att gå längre. Har någon bra idéer, är jag beredd att lyssna. För mig är det som är kostnadseffektivt viktigare snarare än ideologiska låsningar.

Jag delar finansministerns åsikt. RUT är en förkortning av rengöring, underhåll och tvätt. Få göromål tar så mycket tid för den enskilde som just tvätt och få tjänster är så viktiga för att bibehålla hälsan. God hygien är A och O.

Det förefaller ganska ologiskt att tvätt ska bli synonymt med tvätt i hushållstvättmaskin i kundens bostad. Tjänsten ska naturligt utföras av proffs på textilservice i professionella tvätterier med fullt fokus på miljö och kvalitet. Den svenska textilservicebranschen är ett föredöme inte minst som en bransch med låga trösklar visavi pappersmeriter. Här är alla välkomna.

Ett utökat RUT-avdrag för tvätteritjänster skapar möjligheter för många nya riktiga jobb.

 

 

Boriana Åberg (M)