Motion till riksdagen
2017/18:3090
av Cecilia Magnusson (M)

Hårdare straff för rattfylleri


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga höjda straff för rattfylleri så att bl.a. rattfyllerister kan komma i fråga för häktning, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Riksåklagaren Anders Perklev har under sommaren uttalat sig om att han vill se en lagskärpning avseende rattfylleri. Uttalandet förs med anledning av ett dåd i Mönsterås utanför Kalmar. En person med 40-talet brottsmisstankar mot sig, det senaste halvåret samt tidigare domar avseende drograttfylleri, orsakade en tragisk dödsolycka.

Perklev uttalade sig för två år sen, i samband med en TV4-granskning av notoriska rattfyllerister, att åklagare ska få möjlighet att häkta återkommande rattfyllerister, för att de inte ska kunna släppas ut och riskera begå nya trafik- eller rattfylleribrott.

Konsekvensen av nuvarande hantering, att rattfyllerimisstänkta personer fortsatt kan begå brott och utsätta fler trafikanter för direkt livsfara, är skrämmande. En begäran från rättsväsendets aktörer om att ändra lagstiftningen, ska helt klart beaktas. Åklagare borde bland annat kunna ha möjlighet att begära häktning vid notoriskt rattfylleri.

 

 

Cecilia Magnusson (M)