Motion till riksdagen
2017/18:3089
av Cecilia Magnusson (M)

Utvisningsdömda på rättspsykiatriska kliniker


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om kompletterande lagstiftning vad gäller personer dömda till rättspsykiatrisk vård och utvisning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

På de rättspsykiatriska klinikerna sitter det ett antal patienter som inte längre borde vara där. Det rör sig om utländska medborgare, utan uppehållstillstånd, som är dömda för brott till sluten rättspsykiatrisk vård och utvisning.

När de är färdigbehandlade uppstår ett moment 22. De är inte mantalsskrivna i en kommun, som är ett måste för att kunna slussas ut till öppenvård, vilket är den sista anhalten innan utvisning. Utan en hemkommun finns det ingen som kan åläggas ansvaret att tillhandahålla en bostad, för att en utslussning ska vara möjlig och därefter utvisas från landet.

Ett aktuellt fall från sommaren 2017 gällde fyra personer skrivna på Rågårdens rättspsykiatriska klinik i Gunnilse, utanför Göteborg. Dessa personer vistades på klinikens rehabiliteringsenhet, där en vårdplats kostar strax under 7 000 kronor per dygn. Samtliga personer var dömda till sluten vård med särskild utskrivningsprövning och utvisning. Lagstiftningen behöver kompletteras med riktlinjer för verkställighet av de beslut som rör personer dömda för brott till rättspsykiatrisk vård och utvisning.

 

 

Cecilia Magnusson (M)