Motion till riksdagen
2017/18:3026
av Stefan Nilsson (MP)

Rättighet för hyresvärdar att förbjuda rökning


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att hyresvärdar bör få laglig rätt att förbjuda rökning i fastigheter, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en rätt att förbjuda rökning i fastigheter även omfattar balkonger och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Rökning är ett av Sveriges största folkhälsoproblem. Ungefär 12 000 personer dör av rökning, inklusive passiv rökning, varje år. Därutöver leder andras rökning till att många människor som inte tål rök, exempelvis som lider av astma eller allergi, i praktiken får sina liv kraftigt begränsade.

En av de vanligaste miljöerna för att ofrivilligt utsättas för rök och röklukt är i den egna bostaden, när grannar röker och röken sprids via ventilationssystem och från balkonger. Många hyresvärdar vill införa rökfrihet i sina fastigheter, för de boendes skull och för att skydda fastigheterna. Det är dock med dagens lagstiftning inte möjligt att förbjuda rökning för befintliga hyresgäster. När det gäller möjligheten att förbjuda rökning i helt nya fastigheter så är rättsläget osäkert. En rätt för hyresvärdar att förbjuda rökning bör också omfatta balkonger, eftersom det är ett av de områden där människor oftast ofrivilligt utsätts för rök.

Att hyresvärdar får rätt att förbjuda rökning är en frihetsfråga, främst för de hyresgäster som inte ofrivilligt ska behöva utsättas för rök, men också för hyresvärdar som bör ha denna möjlighet att skydda sina fastigheter från slitage och behov av röksanering.

 

 

Stefan Nilsson (MP)