Motion till riksdagen
2017/18:3025
av Stefan Nilsson (MP)

Professionalisering av uppdraget förvaltare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om det rimliga i att införa ett system med anställda förvaltare, som ersätter nuvarande system med ideellt arbetande förvaltare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den som på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande är ur stånd att vårda sig eller sin egendom kan få förvaltare. I Sverige har vi ett system där uppdrag som förvaltare och god man till största delen är ideella. Under senare år har en rad avslöjanden av missförhållanden gjorts, där förvaltare eller gode män missbrukat sin ställning och där agerandet hos ansvarig myndighet varit bristfälligt. Det finns skäl att ifrågasätta om nuvarande lagstiftning inom området är den bästa.

Att få en förvaltare innebär att mista sin rättsförmåga, antingen helt eller avseende de delar som förvaltarskapet omfattar. Det är en mycket större inskränkning i en persons frihet än att ha en god man, där insatsen är frivillig och där varje beslut måste god­kännas av huvudmannen. Det innebär att samhället har ett enormt ansvar i varje till­sättning av förvaltare, dels att insatsen och upphävandet av rättsförmågan är befogad och dels att personen som tillsätts som förvaltare har ett synnerligen gott omdöme och stor integritet.

Eftersom samhällets ansvar för varje enskilt förvaltarskap är så stort och stora brister har visat sig med nuvarande system så bör detta omprövas. I stället för ett system som bygger helt eller delvis på idealitet så bör det vara personer som är anställda på ansvarig myndighet som utför uppdragen som förvaltare. Då blir ansvaret mycket tydligare och dessutom lättare för berörda personer att utkräva ansvar när det inte fungerar som det ska.

 

 

Stefan Nilsson (MP)