Motion till riksdagen
2017/18:3005
av Sofia Fölster (M)

Se över rutinerna för it-säkerhet i Regeringskansliet och svenska myndigheter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över rutinerna för it-säkerhet i Regeringskansliet och svenska myndigheter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under sommaren 2017 framkom det att stora mängder sekretessbelagd information som handhas av Transportstyrelsen läckt ut och potentiellt spridits till främmande makt. Denna information rör känsliga uppgifter om svensk infrastruktur, körkortsregister och uppgifter om individer med skyddad identitet. Hur informationen har kunnat spridas vidare är fortfarande höljt i dunkel men säkerhetsbristerna inom Transportstyrelsen har varit kända för regeringen sedan över ett år tillbaka, trots detta har man varken informerat allmänheten eller riksdagen om de misstag som begåtts eller risker som förekommit.

Att Transportstyrelsen valt att upphandla sin IT-drift i utlandet bidrar till oron över att den sekretessbelagda informationen kan ha kommit främmande makt till del, vilket vore oerhört allvarligt och skadligt för Sverige och vårt lands säkerhet. Redan i november 2015 flaggade också Säpo upp för riskerna med att upphandla svenska myndigheters IT-drift utomlands och ville se en avveckling av detta arbetssätt.

Regeringen har samtidigt i över ett års tid tigit om de problem som funnits inom Transportstyrelsen och vore det inte för medias rapportering hade regeringen och dess företrädare med stor sannolikhet försatt att mörka vad som egentligen har skett. De allvarliga brister som nu kommit till kännedom har inte heller berott på slarv, enskilda misstag eller oklara rutiner utan på att man flagrant och medvetet valt att kringgå existerande lagstiftning. Detta väcker många frågor om hur IT-säkerheten fungerar inom Regeringskansliet och våra myndigheter. Därför bör det ske en översyn av hur IT-säkerheten omgående kan förbättras med fokus på att skydda både enskilda individer och vårt lands säkerhet.

 

 

Sofia Fölster (M)