Motion till riksdagen
2017/18:3004
av Sofia Fölster (M)

Avskaffa onödiga myndigheter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över och minska antalet myndigheter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) finns det i dag 335 myndigheter i Sverige, vilket är en minskning med 38 stycken sedan 2012. Det är glädjande att antalet myndigheter minskat de senaste fem åren. Räknas dock samtliga myndigheter, domstolar, utlandsmyndigheter och nämnder mm in i statistiken stiger siffran i SCB:s myndighetsregister till 442 svenska myndigheter. En hel del av dessa är i behov av översyn med syfte att minska byråkratin och notan för skattebetalarna. Att myndigheter regelbundet granskas och får svara för sin verksamhet, som definieras i myndighetens regleringsbrev, torde vara en självklarhet i en modern och öppen demokrati som Sverige.

Målsättningen måste alltid vara att effektivisera myndighetsarbetet, vilket även skedde under alliansregeringens åtta år då flera myndigheter avvecklades eller slogs ihop, exempelvis Djurskyddsmyndigheten (ansvaret överfördes till Jordbruksverket), Arbetslivsinstitutet, Livsmedelsekonomiska institutet och Institutet för tillväxtpolitiska studier.

Skattebetalarnas pengar ska alltid användas så försiktigt och kostnadseffektivt som möjligt. Det finns fortsatt idag myndigheter vars existensberättigande det finns goda grunder att ifrågasätta. Exempel på dessa är bland annat Statens konstråd, Nämnden för hemslöjdsfrågor och Nämnden för styrelserepresentationsfrågor. I syfte att minska byråkratin och värna skattepengar bör därför en översyn av alla myndigheter göras, med målsättningen att minska antalet myndigheter.

 

 

Sofia Fölster (M)