Motion till riksdagen
2017/18:3003
av Sofia Fölster (M)

Regeringens byggsubventioner


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avskaffa de byggsubventioner som införts under mandatperioden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den rödgröna regeringens subventioner för ökat bostadsbyggande i Sverige som presenterades våren 2015 har inte fått önskad effekt. Mellan hösten 2016 och våren 2017 har endast stöd beviljats för cirka 4 000 nya bostäder över hela Sverige. I många städer som exempelvis Uppsala, Borås, Linköping och Umeå har få eller inga byggbolag nappat. I Stockholm, med fortsatt omfattande bostadsbrist, har också ansökningarna lyst med sin frånvaro. Till i maj 2017 hade endast 243 ansökningar om nybyggnationer för studentbostäder inkommit. För hyresrätter var siffran 0. Trots att det är främst denna typ av boende som idag efterfrågas i en urban miljö som består av många unga singelhushåll i början av karriär eller studier.

Sveriges Byggindustrier påpekade redan vid regeringens lansering av byggsubventionerna att denna form av åtgärd för ökat bostadsbyggande skulle få minimal effekt, snedvrida samt minska konkurrensen och samtidigt bidra till ökade kostnader. Idag kan vi konstatera att alla dessa farhågor infriats. Bygg- och fastighetsföretaget Veidekkes undersökning från i våras konstaterade också krasst att de 10 miljarder kronor som avsatts för byggsubventioner kommer bidra till nybyggnationer som ändå skulle ha producerats utan subventioner. Regeringens byggsubventioner har visat sig vara dyra, ineffektiva och konkurrenshämmande. Därför bör denna reform avskaffas.

 

 

Sofia Fölster (M)