Motion till riksdagen
2017/18:2991
av Sofia Fölster (M)

Ett modernt statsskick


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en utredning gällande att se över Sveriges statsskick i syfte att avveckla monarkin på sikt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I ett modernt land som Sverige anses vara bör framgång byggas på individens egna meriter snarare än på släktskap och ärvda privilegier. Sverige har sedan 1921 varit en demokrati i lagens mening då man upprättade allmän och lika rösträtt, men trots detta är Sveriges högsta offentliga ämbete fortfarande ärftligt och kan inte väljas genom en demokratisk process. Istället för släktskap borde demokrati vägra tyngre vid val utav Sveriges högsta representant och titeln statschef kan endast fås genom demokratiska processer.

Regeringsformen är i dagsläget över 40 år gammal och speglar dåtiden. Då togs det första steget till det demokratiska reformarbetet gällande monarkin och i linje med denna är det dags för nästa steg: att se över möjligheterna för en utredning som gäller avskaffandet av monarkin. Ett modernt och demokratiskt samhälle bör inte innehålla ett ärftligt statschefsämbete.

 

 

Sofia Fölster (M)