Motion till riksdagen
2017/18:2990
av Sofia Fölster (M)

En dörr in på arbetsmarknaden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förenkla regler så att asylsökande i Sverige kan arbeta från dag ett och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är i mångt och mycket ett framgångsland vilket också gör att Sverige är ett land där många vill ha sin framtid. Detta är något vi bör vara stolta över och i fortsättningen ska det även kunna vara så.

Efter hösten 2015 står Sverige inför en enorm integrationsutmaning. Här finns en stor förbättringspotential för regeringen, bland annat i hur Sverige ska få fler nyanlända i arbete från dag ett och därför behövs lägre trösklar in på den svenska arbetsmarknaden.

I dagsläget finns det många regler som försvårar för människor att skaffa ett jobb. Ett Sverige som jobbar är ett bättre Sverige och det är konstigt att exempelvis avsaknaden av ett personnummer kan leda till betydligt svårare förutsättningar att kunna söka och tacka ja till ett arbete. Utan ett personnummer försvåras även möjligheten till att skaffa ett bankkonto och få ett bankkontonummer, något som behövs för att kunna söka ett jobb där man också får sin lön insatt. Detta är bara ett av flera moment av regelkrångel som drabbar nyanlända som vill arbeta i Sverige. Flera bedömare har identifierat en rad regelhinder som försvårar, eller direkt omöjliggör, för nyanlända att arbeta under asylsökningstiden. Riksdagen bör därför ge regeringen i uppdrag att se över och ändra de regler som försvårar för asylsökande i Sverige att kunna arbeta från dag ett.

 

 

Sofia Fölster (M)