Motion till riksdagen
2017/18:2981
av Sofia Fölster (M)

Medlemskap i Nato


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige skyndsamt bör ansöka om medlemskap i Nato och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I en orolig värld där säkerhetsläget i Sverige och andra länder förändras snabbt och där utvecklingen på många håll är oroväckande finns det en trygghet i allianser och gränsöverskridande samarbete. Sverige är på intet sett undantaget från hot i öst, terrorism eller andra framtida säkerhetsrisker. Den alliansfrihet vi hållit fast vid ter sig idag enbart gammalmodig och dumdristig. Vid en framtida konflikt kan vi antingen stå ensamma och utelämnade eller fullfölja det steg vi länge tagit sats för.

Utöver rimliga minikrav på en utökad försvarsförmåga och mer svenskt inflytande är det rena formaliteter som skiljer vårt nuvarande samarbete från ett fullbordat medlemskap i Nato. Det skulle innebära både ett tryggare Sverige och ett tryggare Europa, då vårt medlemskap sannolikt skulle medföra att fler vågar ansluta sig och kanske även att läget i östra Europa stabiliseras något. Därtill stöttar vi samtliga av våra grannländer genom att formellt ansluta oss till alliansen. Ett effektivt sätt att minska fientliga makters möjlighet till påtryckningar av den sort vi sett oftare under senare år.

Sverige kan inte längre stå ensamt i en orolig omvärld. Utan Nato är våra möjligheter att försvara oss nästintill obefintliga i händelse av krig. Endast genom samarbete med andra stabila demokratier kan vi arbeta långsiktigt för en gemensam, global nedrustning. Riksdagen och regeringen bör därför skyndsamt arbeta för att Sverige ansöker om medlemskap i Nato.

 

 

Sofia Fölster (M)