Motion till riksdagen
2017/18:2975
av Sofia Fölster (M)

Arbetsgivaravgifter för äldre


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över en sänkning av arbetsgivaravgifterna för äldre och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De senaste decennierna har medellivslängden i världen och i Sverige kraftigt höjts. Det är glädjande att vi som befolkning lever längre med betydligt fler friska år. Applicerat på arbetsmarknaden innebär det att synen på en strikt pensionsålder vid 65 är förlegad. Många äldre både kan och vill arbeta betydligt längre än så och då borde detta vara möjligt. Från politiskt håll bör vi göra allt vi kan för att underlätta för människor som vill göra just detta. Vi behöver vara betydligt fler som arbetar om vi ska klara att försörja den ökande andel som inte gör det. Dessutom gör vi samhället en otjänst om vi inte tar vara på den erfarenhet och kompetens som finns hos de som varit på svensk arbetsmarknad länge.

Istället för att underlätta för äldre som vill arbeta har regeringen gjort det rakt motsatta. Genom en särskild löneskatt har regeringen höjt arbetsgivaravgifterna för människor över 65 år. Det är enkel matematik att ju dyrare det blir för företag att anställa äldre, desto färre kommer att anställas. Det är mycket beklagligt att regeringen valt att försvåra för människor att arbeta även längre upp i åren. Riksdagen uppmanar därför regeringen att se över möjligheten att återigen sänka arbetsgivaravgifterna för äldre.

 

 

Sofia Fölster (M)