Motion till riksdagen
2017/18:2972
av Sofia Fölster (M)

Fri hyressättning för nya bostäder


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa fri hyressättning för nya bostäder och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur fri hyressättning för hela bostadsbeståndet kan införas på sikt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Bostadsbristen i Sveriges städer är idag värre än någonsin, och storstäderna är hårdast drabbade. Boverket uppskattar att det behöver byggas 600 000 bostäder fram till 2025, vilket är 40 000 bostäder årligen för att möta kraven på bostadsbeståndet. När bostadssituationen ser ut som den gör drabbas unga och nyanlända hårdast. Utan en plånbok som matchar de höga kapitalinsatserna som krävs för att köpa en lägenhet eller kontakter för att gå runt kösystemet är valmöjligheterna få och det är oacceptabelt med en hyresmarknad som stänger ute unga och nyanlända.

Den här bilden speglas av alarmerande rapporter från Bostadsförmedlingen. Bara idag i Stockholm står över en halv miljon människor i bostadskö. Genomsnittstiden för att få en hyresrätt är någonstans mellan 7 och 10 år men i stadsdelar som Norrmalm och Södermalm är kötiden 16 respektive 18 år. Oändligt mycket tid för någon som precis har blivit myndig och vill flytta hemifrån och med dagens lagstiftning en omöjlig ekvation. I andra delar av innerstan i huvudstaden förmedlas så få bostäder att det inte finns någon estimerad kötid. Illusionen att hyresregleringen skulle motverka segregation går helt upp i rök. Istället cementeras klyftorna mellan de som kan ta sig runt systemet och de som tvingas hitta ett otryggt hyreskontrakt på svarta marknaden.

Problemet med bruksvärdesprincipen är att det inte lönar sig att bygga och förvalta hyresrätter. Om hyran är förutbestämd och byggbolaget dessutom ska förhålla sig till de hundratals byggregler som finns för nyproduktion går kalkylen omöjligt ihop.

Istället för att ytterligare detaljstyra symptomen av hyresregleringen är det dags att på allvar ta tag i problemet och göra det möjligt för unga och nyanlända att kunna få sitt första egna hem. Det måste bli lönsamt att bygga hyresrätter om vi inte vill se bostadsbristen övergå i en akut bostadskris. Då fri hyressättning är enda sättet att göra det lönsamt att bygga hyresrätter är detta en nödvändig reform. I ett första skede bör fri hyressättning införas för nyproduktion, för att därefter stegvis kunna införas på hela beståndet på sikt.

 

 

Sofia Fölster (M)